Hububatta Pas Hastaligina Dikkat!

Sivas Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan ’Sari Pas’ hastaligina karsi çiftçilere uyarilarda bulunuldu.

Sivas Il Tarim ve Orman Müdürlügü yaptigi yazili açiklamada, hububat alanlarinda yapilan kontrollerde mevsim geçisleri ve nemli hava dolayisiyla sari pas hastaligi görülebilecegini belirterek çiftçilerin hastaliga karsi almasi gereken önlemleri açikladi.

Y

"Tarlaya gereginden fazla azotlu gübre verilmemelidir"

Açiklamada, tarlaya gereginden fazla azotlu gübrenin verilmemesi gerektigi vurgulanarak, " Ilimizde de çiftçiler tarafindan kinacik olarak bilinen sari pastir. Sari pas hastaligi, ilkbaharla birlikte bugday, arpa, çavdar gibi hububatlarda görülür. Yapraklarin üst yüzeylerinde dikis izini andiran sari renkli püstüllerle kendini belli eden bu hastalik, rüzgarin etkisiyle yayilip çevredeki saglikli bitkileri de etkisi altina alir. Hastaligin siddetli oldugu yillarda sporlar basaklarin kavuz ve kilçiklari üzerinde de görülebilir. Bunun sonucunda hem verim kaybi, hem de zayif daneler görülür ve kalite düser. Ilkbaharda yüzde 90 nem ve 15-20 derece sicaklik hastaligin gelisimi için uygun ortamdir. Bugday pas hastaliklari ile mücadelede çiftçilerimiz öncelikle kültürel önlem olarak sik ekim yapmamalidir. Yabanci ot mücadelesi zamaninda yapilmali ve tarlaya gereginden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Pas hastaliklarina karsi dayanikli bugday çesitleri kullanmalidir” ifadeleri kullanildi.

“Sari pas hastaligina karsi kimyasal mücadele de büyük önem tasimaktadir”

Sari pas hastaligina karsi kimyasal mücadelenin büyük önem tasidigi belirtilen açiklamada, “ Kimyasal mücadele, ilk pas püsküllerinin görülmeye baslayip, bitkinin üst tarafina dogru ilerledigi durumlarda üst yapraklarin özellikle bayrak yapraginin hastalikla bulasmasini engellemek amaciyla yesil aksam ilaçlamasi seklinde önerilmektedir. Ilk ilaçlamadan sonra hastaligin seyrini dikkatle izlemek gerekir. Pas olusumunun devam etmesi durumunda yapilacak ikinci bir ilaçlama genellikle sorunu çözmektedir. Ancak iklim sartlari bazen ikinci ilaçlamaya ragmen hastaligin devam etmesine neden olmaktadir. Nem ve sicakligin sari pas lehine oldugu ve hastaligin bir salgina dönüsme ihtimalinin görüldügü durumlarda üçüncü bir ilaçlama da zorunlu hale gelebilir. Ancak hasat tarihine en geç 1 ay kala, bitki olgunlasma dönemine girdiginden dolayi ilaçlama yapilmamalidir. Sari pasa karsi ilaçlama; yapraklarin ve sapin yüzeyi ilaçli su ile kaplanacak sekilde yapilmalidir. Çiftçilerimiz bu günlerde ürün kayiplarini engellemek için, zaman geçirmeden gerekli kontrolleri yaparak mücadeleye baslamalari gerekmektedir” denildi.
Kaynak: İHA