Truva Savasi Kahramaninin Mozaigi Ortaya Çikti

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bir insaatin temel kazisinda ortaya çikan Roma dönemine ait bir villa kalintisinda ünlü Truva savasinin kahramani "Aeinas" mozagi bulundu. Homeros’un "Ilyada ve Odysseia" destaninda da adi geçen Truva savasi kahramani " Aeinas" in resmedildigi mozaigin dünyada bir örnegi daha olmadigi belirtildi.

Truva Savasi Kahramaninin Mozaigi Ortaya Çikti
2015 yilinda Kadirli ilçesine bagli Dere Mahallesi’nde bir insaat firmasinca yapilacak olan site insaatinin temel kazisinda Roma dönemine ait bir villa kalintisi bulundu. Daha sonra Il Kültür ve Turizm Müdürlügünce yürütülen kazi çalismalarinda gün yüzüne mozaik çikartildi. Çikan mozaiklerle Homeros’un "Ilyada ve Odysseia" destaninda da adi geçen Truva savasi Kahramani " Aeinas" in resmedildigi belirlendi. Bulunan mozaigin ise dünyada baska bir örnegi olmadigi kaydedilirken, görsel kalitesi, betimlemeler ile Gaziantep’te bulunan ünlü Zeugma Belkis mozaikli alana rakip çikti. M.S. 1 ve 2’inci yüzyilda yapildigi düsünülen mozaikli alanin, dönemin bir villasinin tabanini süslediginin düsünüldügü kaydedildi.

"Önemli bir isimdi"

Ortaya çikan Aeinas mozaigi için "dünyada bir benzeri daha yok" diyen arastirmaci tarihçi yazar Cezmi Yurtsever " 2015 yilinda Kadirli sehir merkezinde burada bir binanin zemininde tarihi eser ve mozaiklerin bulundugu haber alindi. Arkeologlar geldi ve kazilar yaptilar. Bu kazilarda binanin zemin kisminda mozaik sahneleri bulundu. Bir sahnede bir savasçi ata binmis bir halde elinde mizrakla yaninda da bir kadin var aslan avina gidiyor. O kadinin ismi yazilarda Dido olarak geçiyor. Kahramanin ismi ise Aeinas olarak geçiyor. Bu kahraman savasçi Aeinas Truva savasina katilan büyük bir kahramandi. Truva prensi Hektor’dan sonra gelen önemli bir isimdi. Truva savasi kahramani Aeinas’in bir aslanla savasmasi sahnesi burada bulundu"dedi.



"Burasi Flaviapolis kentiydi"

Açiklamasini sürdüren Yurtsever," Burasi Romalilar zamaninda yapilan antik Flaviapolis kentiydi. Buraya bu mozxaik M.S. 3. asirda yapildi. Truva savasindan tam Bin 500 yil sonra Romalilar zamaninda antik Flaviapolis kentinde Truva savasindan bir kahramanin resmedilmesi demek dünyada esi benzeri olmayan muhtesem bir eserin varligini gösteriyor. Eger kazilar tamamlanip burasi turizme kazandirilirsa Kadirli ve Osmaniye dünya turizmin gündemine gelecektir. Çünkü dünyanin en kiymetli Truva savasi kahramaninin mozaigi burada bulunuyor"ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA