Isparta'da Domates Ve Karanfil Fideleri Toprakla Bulustu

Isparta’nin merkeze bagli Deregümü köyündeki seralarda domates fidesi dikim islemleri basladi. Yaklasik bin dönüm arazide üretilen domateslerden 15 bin ton rekolte beklenirken, 2 bin dönüm arazide gerçeklestirilen karanfil üretiminde 2 yüz milyon dal karanfil bekleniyor.

Isparta'da Domates Ve Karanfil Fideleri Toprakla Bulustu
Isparta’nin merkeze bagli Deregümü köyündeki seralarda domates fidesi dikim islemleri basladi.

Köydeki seralarda Mart ayinda kesme çiçekle baslayan üretim, serada domates ve karanfil üretimiyle devam ediyor. Yaklasik bin dönüm arazide üretilen domateslerden 15 bin ton rekolte beklenirken, 2 bin dönüm arazide gerçeklestirilen karanfil üretiminde 2 yüz milyon dal karanfil bekleniyor.

Dikimin yüzde 80 oraninda gerçeklestigini dile getiren üretici ve Deregümü köyü muhtari Ali Toprakçi, “Yüzde 20 oraninda dikimlerimizi Mayis içerisinde gerçeklestirip, hasadi beklemeye baslayacagiz. Bin dönüm arazide üretecegimiz domateslere asili olarak 1 milyon fide, asisiz olarak düsünürsek de 2 milyon fideyi toprakla bulusturduk. Bu yil bin dönüm arazide yaklasik 15 bin ton civarinda domates üretimi elde etmeyi hedefliyoruz. Bunu da daha önce de bilindigi üzere yüzde 30’unu ihracatta, yüzde 70’lik bir kismini da Ankara, Istanbul, Izmir, Konya gibi büyüksehirlerimize gönderecegiz” dedi.

Karanfil ve domates ihracatlari yaparak ülkenin milli ekonomisine büyük bir katki sagladiklarini belirten Toprakçi, “Domatesimizin üretimi fideyle bulustuktan sonra ipler atiliyor. Yaz üretimi oldugu için arili domates yani döllenmesi için ari kullaniyoruz. Ariyi kullandigimiz için de gittigi yerlerde bu çok güzel ragbet görüyor. Ankara, Istanbul gibi illerimizde özellikle Isparta domatesi diyorlar ve bize bu yönde talepte bulunuyorlar. Biz de onun gönül rahatligi içinde oluyoruz" dedi.



Yüzde 99’u Avrupa ülkelerine gönderiliyor

Deregümü köyünde Nisan ayi itibariyla baslayan domates ekiminin yani sira karanfil fideleri de toprakla bulusuyor. Köyde bu yil yaklasik 2 bin dönüm arazide yapilan karanfil üretiminde yaklasik 2 yüz milyon dal karanfil beklendigini vurgulayan Ali Toprakçi, “Bu karanfil üretiminin iç piyasasi zaten yok. Yüzde 99’unu Avrupa ülkelerine göndermekteyiz. Avrupa ülkelerine gittigi için yüzde 100 kismi da ihracat oluyor ve bu ihracattan dolayi milli ekonomimize müthis bir sekilde gelir oluyor. Ülke ekonomisine katki sagladigimiz için çok mutluyuz” diye konustu.

Köyde yapilan üretimden dolayi kadinlara istihdam saglandigini vurgulayan Toprakçi, “Çevre illerden gelen, dogu illerimizden gelen kadin isçilerimize burada istihdam saglaniyor. Kadinlar hem ülke ekonomisine hem de köyümüzün üretimine müthis sekilde bir katki sagliyorlar. Domates ve karanfil üretimimiz hiçbir zaman Allah’in izniyle Deregümü köyünde bitmeyecektir. Sartlar zor olmasina ragmen hiçbir zaman üretmekten vazgeçmeyecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA