30 Yil Aradan Sonra Gelen Sevinç Açiklamasi Akrabalarini Görmek Için Kapiya Akin Ettiler

Hakkari’nin Derecik ilçesinde Irak’a açilan Umurlu Gümrük Kapisi’nin 30 yil aradan sonra yeniden açilmasi sevince neden oldu. Yillardir birbirlerini göremeyen akrabalar kilometrelerce kuyrukta bekledikten sonra hasret giderdi.

30 Yil Aradan Sonra Gelen Sevinç Açiklamasi Akrabalarini Görmek Için Kapiya Akin Ettiler


Yaklasik 5 yildir Türkiye ve Irak arasinda bulunan Umurlu Gümrük Kapisi ve Zet Gümrük Kapisi’nin açilmasi için yürütülen çalismalarda sona gelindi. Sinir kapisinda düzenlenen törenle iki ülkenin taraflari karsilikli kurdeleler kesilerek kapiyi vatandaslarin hizmetine açti. 30 yildir dört gözle beklenen Umurlu Gümrük Kapisi’nin açilmasi mutluluga neden olurken, tel örgülerin arkasinda kilometrelerce kuyruk olusturan vatandaslar sevdikleriyle hasret giderdi.

Burada konusan Hakkari Valisi Idris Akbiyik, tarihi bir gün yasadiklarini belirterek, "Umurlu Gümrük Kapisi’nin yeniden hizmete açilmasinin sevincini yasiyoruz. Gümrük kapisi hem Kuzey Irak hem de Türkiye tarafina katki saglayacak. Hakkari merkez, Semdinli ve Yüksekova için ticari ve kültürel olarak büyük katkilar saglayacak. Millet olarak tarihte hep beraber olmusuzdur. Bin yillik beraberligimiz insallah bundan sonra da hep olacak. Sinirlar da bizim birlikteligimizi engelleyemez. Umurlu Gümrük Kapisi, her 2 ülkeye hayirli olsun. Bugün Hakkari, Yüksekova, Semdinli ve özellikle de Derecik için tarihi bir gün. Tabi ki Mergesor, Erbil, Musul ve Bagdat için de tarihi bir gün oldugunu düsünüyoruz" dedi.



30 yil sonra büyük bir sevinç yasadiklarini belirten Semdinli Belediye Baskani Tahir Sakli da, “Umurlu Gümrük Kapisi’nin açilmasiyla halkla beraber buraya geldik. Herkes gibi o heyecani biz de yasiyoruz. Iki ülke arasinda akrabalik iliskileri oldugu için iki tarafta yogunluk var. Güzel günler yasanacak bu sinir kapisinda. Burada 30 yildir beklenen bir hasret vardi, sükür bitti. Emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz. Milletimize hayirli olsun” ifadelerini kullandi.

Kapinin yillardir dört gözle açilmasini beklediklerini söyleyen vatandaslar ise “Bizler 30 yildir bu ani bekliyorduk. Sükür tarihi anlar yasiyoruz. Bu kapinin açilmasinda emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.



Umurlu Gümrük Kapisi’nin açilis törenine Hakkari Valisi ve Belediye Baskan Vekili Idris Akbiyik, AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç, Derecik Kaymakami Abdulkadir Isik, Belediye Baskani Ekrem Çetinkaya, Il Jandarma Komutani Tümgeneral Coskun Sel, Il Emniyet Müdürü Salavat Mete Pinar, Erbil Türkiye Baskonsolosu Memet Mevlüt Yakut, Erbil Valisi Omid Xosnav ile çok sayida kisi katildi.

Kaynak: İHA