Yenisehir Belediyesinin 'Erken Çocukluk Gelisimi' Projesine Büyük Ilgi

İçel’in merkez ilç Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit, Türkiye’de ilk kez 2019 yilinda hayata geçirdikleri ’Erken Çocukluk Gelisimi Projesi: Yenisehir Modeli’ ile Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ve UNICEF is birligiyle hazirlanacak 2023-2028 erken çocukluk gelisimi stratejisi ve ulusal eylem plani için davet aldiklarini söyledi.

Yenisehir Belediyesinin 'Erken Çocukluk Gelisimi' Projesine Büyük Ilgi
Yenisehir Belediye Meclisi Nisan Ayi Olagan Toplantisinin Ikinci Birlesimi, Yenisehir Abdullah Özyigit baskanliginda yapildi. Atatürk Kültür Merkezinde yapilan toplantida, Yenisehir Belediyesinin 2022 yili faaliyet raporu oy birligiyle kabul edildi. Mecliste konusma yapan Belediye Baskani Abdullah Özyigit, 4 yillik hizmet sürecini de degerlendirdi. Özyigit, Yenisehir Belediyesinin erken çocukluk gelisimindeki örnek projesinde geldikleri asamayi meclis üyeleriyle paylasirken, Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ve Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) tarafindan davet aldiklarini ve projeyi sunacaklarini da söyledi.



“Önümüzdeki hafta projemizi anlatacagiz.”

Projenin tüm Türkiye’ye yayilmasi gerektigine isaret eden Özyigit, “Yenisehir Belediyesi Akademi’de yürüttügümüz erken çocukluk gelisiminde ve ona bagli olarak olusturdugumuz egitim kurumlarinda önemli isler yaptigimizi ve Türkiye Cumhuriyetine örnek bir proje gerçeklestirdigimizi düsünüyorum. Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ve UNICEF, Türkiye’de ilk ve tek olan projemiz hakkinda sunum yapmamizi talep etti. Önümüzdeki hafta projemizi anlatarak katki sunacagiz. 2019 yilinda projeyi hayata geçirirken, bunun bir çoban atesi oldugunu ve tüm ülkeye yayilmasi gerektiginin altini çizmistik” dedi.



“Anne karnindaki bir bebegin beslenmesini saglayacagiz.”

Baskan Özyigit, “Barinma, gida, temizlik, çevre, egitim ve saglik gibi kentimizde yasayan vatandaslarimizin ne sorunu varsa bu alanda emek verecegiz ve çalisacagiz. Yetersiz beslenmenin düsük yapma ve prematüre doguma sebebiyet vermesi nedeniyle yeni bir çalisma baslatiyoruz. Hamile kadinlarin yetersiz beslenme durumu söz konusuysa, onlara gebeligin altinci ayindan sonra almalari gereken gidalara bir paket olarak sunacagiz. Yani anne karnindaki bir bebegin beslenmesini saglayacagiz. Dolayisiyla daha çocuk dogmadan onun saglikli bir birey olarak hayata gelmesi noktasinda bir çaba sarfedecegiz” diye konustu.



Borçlanma talebi kabul edildi

Mecliste, belediye hizmetlerini sürdürebilmek için olusabilecek nakit ihtiyacinin karsilanabilmesi amaciyla ve EYT çerçevesinde emekli olacak personellerin emekli ikramiyeleri ile tazminatlarinin ödenmesinde kullanilmak üzere nakit ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla, yurtiçi bankalarindan iç borçlanma yapilabilmesi için belediye baskanina yetki verilmesi ile ilgili teklife ait Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy çokluguyla kabul edildi.

Konuyla ilgili konusan Özyigit, “Hareket, egitim, hemsehrilik, dayanisma, kentlesme ve ekolojiden olusan 6 temel ilke üzerine insa ettigimiz hizmet anlayisimizda daha yasanabilir bir kent için elbirligi ile çalisiyoruz ve çalismalarimiz devam edecek. Belediyenin bütün hizmetleri bir bütünlük arz ediyor. Bizim borçlanmak gibi bir niyetimiz, hedefimiz yoktu. Çok sükür kimseye de borcumuz yok fakat erken yasta emeklilik dedigimiz olgu önümüze gelince, bununla ilgili elbette ucuz bir kredi çiktiginda siz bu karari buradan alacaksiniz ki oraya borçlanabilesiniz. Zaten o borçlanmanin sekli direk olarak çalisanlarin hesabina aktarilmasiyla gerçeklesiyor. Yani onu belediyenin bütçesine direk olarak aktarip kullandirmiyor. Bizim bu konuda iki tane teklifimiz var, birini kullanacagiz. Ya borçlanacagiz ya da gayrimenkulümüzü nakte çevirmek suretiyle bu borçlanmaya gerek kalmadan bu süreçten çikacagiz. Bizim amacimiz hizmet. Kasada para biriktirip de ‘kasamda su kadar param var, kimseye ihtiyacim yok’ diyemem. O zaman ne için buradayiz. Hizmete o kadar çok ihtiyaç var ki park, okul, kres yaparsin dolayisiyla kasada para tutan bir belediye baskaninin çok da makbul bir belediye baskani oldugunu düsünmüyorum. ‘Ben arsa biriktiririm, ben para biriktiririm’ diyen arkadasa da saygi duyarim. O da onun yönetim anlayisidir. Dedigim gibi bu borçlanma talebi sadece uygun kosullarda olusabilecek bir merkezi destegin degerlendirilmesi hususunda elimizde hazir bulunsun seklindedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA