Edirne'de Son Yagislarla Birlikte Tunca Ve Meriç Nehirleri'nin Debisi 2 Kat Artti

Edirne’nin önemli su havzalarindan olan ve kuruma noktasina gelen Tunca ve Meriç Nehirleri’nin debisi son yagislarla birlikte 2 kat artis gösterdi.

Edirne'de Son Yagislarla Birlikte Tunca Ve Meriç Nehirleri'nin Debisi 2 Kat Artti
Edirne’de son günlerde etkili olan yagislarin ardindan Tunca ve Meriç Nehirleri’nin debisi 2 kat artti. Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün uyarilarinin ardindan etkili olan yagislar kentin önemli su kaynaklarindan olan Tunca ve Meriç Nehirleri’nin debisini olumlu etkiledi.

Son yagislarla birlikte Tunca ve Meriç Nehirleri’nin debisi son 1 haftada 2 kat artti. Geçtigimiz hafta yapilan ölçümlerde Kirishane mevkiinde 81 metreküp/saniye olan Meriç Nehri’nin debisi son yagislarin ardindan yaklasik 2 kat artarak 180 metreküp/saniyeye seviyesinde akmaya basladi.

Geçtigimiz hafta Suakacagi mevkiinde 5 metreküp/saniye olan Tunca Nehri’nin debisi ise son yagislarla birlikte 10 metreküp/saniye seviyesine yükseldi.

Bu yil kis yagislarinin yetersiz olmasi hem tarlalari, hem nehirleri hem de barajlari olumsuz etkilemisti. Bölgede etkili olan son yagislar çiftçilere ve tarlalara oldugu gibi nehirlere de can suyu oldu.

Son yillarin en kuran döneminin yasandigi Trakya’da etkili olan yagislar Edirne’nin önemli su havzalarindan olan Meriç ve Tunca nehirlerine yaradi. Debinin yükselmesi nehirlerde olusan kum adaciklari, çöpler ve sazliklarin da gözden kaybolmasina neden oldu.

"Tunca ve Meriç’in debileri yükseldi"

Nisan ayinin daha önceki aylara göre daha bereketli geçtigini söyleyen vatandaslardan Mutlu Böbek, "Kis ayinda hiç yagis alamadik. Ama Nisan ayinda iyi yagmurlar aliyoruz. Önümüzdeki hafta yine yagmur veriyor. Tunca ve Meriç’in debileri yükseldi. Bu bizim için, sulama için ve tarlalar için çok iyi. Ama kisin kar yagisi almadigimiz için yine sikinti yasayabiliriz. Insallah debilerin daha yükselmesi lazim ki yaz aylarini daha rahat atlatalim. Nehirler Kuruma noktasina gelmisti. Iyi bir yagmur yagdi. Bu tarlalar için çok iyi oldu" dedi.



"Son yagislar can suyu oldu"

Edirne’de son yagislarla birlikte su seviyesinin baya yükseldigini söyleyen Vatandaslardan Sencan Güngörmezler, barajlarin da dolmasini beklediklerini ifade etti.

Yagislarin ardindan rekoltenin yükselecegini beklediklerini belirten Güngörmezler, 2 ay önce nehirden karsidan karsiya geçilecek durumda oldugunu fakat son yagislarla güzel bir seviyeye geldigini aktardi.
Kaynak: İHA