Yozgat'ta Yörenin Iklim Ve Toprak Kosullarina Uygun Asili Asma Fidani Üretiliyor

Yozgat’ta modern bagciligin yayginlasmasi için çalismalarini sürdürdüklerini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bag Yetistirme ve Islahi Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Dr. Selda Daler, yörenin iklim ve toprak kosullarina uygun asili asma fidani üretimi gerçeklestirdiklerini söyledi.

Yozgat'ta Yörenin Iklim Ve Toprak Kosullarina Uygun Asili Asma Fidani Üretiliyor
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bag Yetistirme ve Islahi Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Dr. Selda Daler, Yozgat’ta yöreye uyum saglayabilecek yeni çesitleri belirlemek ve modern bagciligi bölgeye kazandirmak amaciyla proje hazirladiklarini ifade etti.

Daler proje dogrultusunda bölgeye adapte olacak çesitler, yaygin sekilde üretilen çesitler ve yerel çesitlerin birçok açidan karsilastirilarak analiz edilmesinin hedeflendigini belirtti.

Amacimiz Yozgat’ta bagciligi gelistirmek

Yürütülen proje çerçevesinde yerel asma çesitlerini farkli asmalar üzerine asiladiklarini belirten Daler, “Bu fidanlarin uyum kabiliyetlerini ögrendikten sonra Yozgat’ta bagciligin gelismesi konusunda çalismalarimizi sürdürecegiz. Bu dogrultuda ilk olarak asilama islemini gerçeklestiriyoruz, ardindan bir parafinlime asamamiz var, daha sonra da katlama asamasi var. 21 günlük kaynasma sürecinin ardindan fidanlarimizi elde ediyoruz. Elde ettigimiz fidanlarda tutma oranini tespit edecegiz. Yöre topraklarina hangilerinin uygun olduguna bakacagiz. Daha sonra bunlar üzerinden üretim yapmaya devam edecegiz. Projemizin amaci Yozgat’ta bagciligi gelistirmek. Ama onun için öncelikle yöreye uyum saglayan anaçlar ile çesitlendirip asilamamiz gerekiyor. Bizim kullandigimiz çesitler yerel çesitler, buranin soguk iklimine adapte olmus çesitler. Bu çesitlerin farkli anaçlar üzerindeki kapasitelerini degerlendirecegiz. Nerelerde nasil uyum sagladigina bakacagiz ve daha sonra bu anaçlari kullanarak üretim yapmaya devam edecegiz.” dedi.

Filoksera canlisi bitkiye zarar veriyor

Filoksera zararlisi nedeniyle Yozgat’ta suanda bagciligin yok olma noktasina geldigini de vurgulayan Daler, “Biz yöre baglarini gezdigimizde yaklasik 50 farkli çesidin oldugunu tespit ettik. Ama asmalar çok verimsiz durumda. Zaten gübreleme, bakim isleri aksatiliyor, bunun disinda asisiz fidanlarla, direk kendi kökleri üzerinde üretim yapildigi için bu filoksera dedigimiz böcek, bu bitkilerin köklerini yiyerek çok fazla zarar veriyor. Bu yüzden yörede mutlaka asili asma fidanlariyla modern bagciligin yayginlasmasi gerekiyor. Bu amaçla da farkli anaçlarin denenerek hangileri daha iyi uyum sagliyorsa onlarin üretilmeleri gerekiyor.” seklinde konustu.

Yerel çesitler çogaltilacak

Proje dogrultusunda yerel üzüm çesitlerinin çogaltilmasinin daha uygun olacagini da söyleyen Daler, “Daha önce biz bu bölgede farkli standart üzüm çesitlerini, disaridan getirdigimiz üzüm çesitlerini denedik ama birçogu uyum saglamadi. Çünkü bölgenin vejetasyon süresi çok kisa. Bu yüzden çok geç süren ve erken olgunlasan üzüm çesitleri bizim için çok önemli. Ama standart çesitler arasinda buna uyum saglayacak çesit çok bulunmuyor. Bu yüzden yerel çesitlerin çogaltilmasi yöre için daha iyi olacak diye düsündük. Bu amaçla daha önceki çalismalarimizda bu üzüm çesitlerinin tespiti, tanimlanmasi moleküler karakterizasyon üzerine çalismalarimizi sürdürdük. Simdi bunlari çogaltmaya baslayacagiz, ama bu çogaltma için bizim önce damizlik parsellerini olusturmamiz gerekiyor. Çünkü yöre baglari o kadar verimsiz ki kalem alabilme durumumuz çok zor oluyor. Bu yüzden önce kendi bagimizi tesis edecegiz, daha sonra bunlardan elde ettigimiz kalemler ile yeni üretimin devamini saglayacagiz.” ifadelerine yer verdi.

Bahçe Bitkileri Bölümü 4. sinif ögrencisi Yilmaz Özkol da, “Yüz yüze egitim basladigi için hem derslere katiliyorum hem de projede ögretmenlerimiz yardimci oluyoruz. Burada da asma fidani budama ve çogaltma islemi yapiyoruz. Asili asma fidani üretimi yapiyoruz.” dedi.

Kaynak: İHA