Trabzon-Soçi Feribot Seferleri Için Trabzonlu Is Adamlari Rusya'dan Vize Kolayligi Istiyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasi (TTSO) Baskani Erkut Çelebi, 1 Mayis’ta 9 yil aradan sonra baslamasi planlanan Trabzon-Soçi feribot seferlerine ilginin yüksek oldugunu belirterek “Uzun süre sonra açilacak bu hattin daha verimli sekilde çalisabilmesi için Rusya tarafindan 2-3 günlük kisa süreli ve 20-30 dolar gibi düsük bütçeli vize beklentimiz bulunuyor” dedi.

Trabzon-Soçi Feribot Seferleri Için Trabzonlu Is Adamlari Rusya'dan Vize Kolayligi Istiyor
Trabzon’dan 1992-2008 yillari arasinda yogun olarak yapilan, 2008 yilindan sonra getirilen kisitlama ve 2010 yilindan itibaren de deniz yolculuguna ilginin azalmasi ile 2014 yilinda tamamen kaldirilan Trabzon-Soçi feribot seferlerinin iki ülke arasindaki mevcut ticareti daha da arttirmasi bekleniyor.

Bu kapsamda TTSO Baskani Erkut Çelebi, meclis baskanlik divani ve yönetim kurulu üyeleri, Rusya Federasyonu Trabzon Baskonsolosu Valerii Timashov’u ziyaret etti. Baskan Çelebi, Soçi’nin Trabzon’un kardes sehri oldugunu ifade ederek, “Iliskilerimizin eski günlerine dönmesi, ticaretimizin ve kültürel iliskilerimizin artmasi için öncelik arada bir ulasim agi olmasiydi. Yapilan girisimler sonucunda 1 Mayis’tan itibaren bir feribotun Trabzon - Soçi arasinda çalismasi planlandi. Rusya’ya uygulanan ambargo sonrasinda Türk mallarina talep çok fazla oldu. Türk is adamlari olarak piyasadaki talebi karsilayabilir, açigi kapatabiliriz. Rusya’da Soçi’nin yani sira diger bölgelerle de ticari iliskilerimizi gelistirmek istiyoruz. Bu anlamda bir Türk mallari fuari düzenlenecek önümüzdeki aylarda” dedi.

TTSO Baskani Erkut Çelebi, feribot seferlerinin baslayacak olmasinin heyecanini yasadiklarini belirterek, “Umariz devamliligi olur. Ancak feribot seferlerine talebin daha fazla olmasi için Rusya Federasyonu’nun vize konularinda kolaylik saglamasi gerekiyor. 2 - 3 günlük kisa süreli, hizli verilen ve 20 - 30 dolar gibi düsük bütçeli vizelerin uygulamaya koyulmasini talep ediyoruz. Bu kolaylik saglanirsa ticaretin yani sira acentelerimiz araciligiyla turizm de gelisebilir” diye konustu.



“Made in Türkiye’ Rusya’da kalitenin adidir"

Rusya Federasyonu Trabzon Baskonsolosu Valerii Timashov ise ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getirirken, “Rusya ile Türkiye arasinda iyi iliskiler var. Liderlerimiz Sayin Putin ve Sayin Erdogan sürekli görüsüyor. Trabzonlu is adamlari isterse sadece Soçi ile degil diger bölgelerle de Moskova’ya kadar is baglantilari firsatlari bulunuyor. Türk is adamlarinin Rusya’da kendilerini konforlu hissetmesini istiyoruz. Türkiye ile süren dostluk bize de ivme kazandiriyor. ‘Made in Türkiye’ Rusya’da kalitenin adidir ve çok araniyor. Sadece gida degil Rusya piyasasinda her türlü Türk malina ragbet var. Söyle bir örnekle açiklayayim; Türkiye’de üretilen esarplari bile Rus kadinlari aksesuar olarak çok talep ediyor. Türk is adamlari için bu yaptirimlar uzun süreli is iliskileri kurabilmek için bir firsattir” seklinde konustu.

Baskonsolos Timashov, Trabzonlu is adamlarinin girisimlerini olumlu karsiladiklarini da vurgulayarak, “Büyükelçiligimiz de konuyu yakindan takip ediyor. Türkiye’yi ziyaret edecek olan Disisleri Bakani Lavrov’a da gemi seferlerinin baslamasiyla ilgili olumlu düsünceler iletilecek. Vize konusunda da çalismalar sürüyor. Sizlerin talebinizi de iletecegiz. Elektronik vize uygulamasi için de çalisiyoruz” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA