Saraybosna, Nazi Isgalinden Kurtulusun Yil Dönümünü Kutluyor

Bosna Hersek’in baskenti Saraybosna’da sehrin 6 Nisan 1945’te Nazi isgalinden kurtulusunun yil dönümü dolayisiyla Saraybosna Sehir Günü etkinlikleri gerçeklestirildi.

Saraybosna, Nazi Isgalinden Kurtulusun Yil Dönümünü Kutluyor
Bosna Hersek’in baskenti Saraybosna, sehrin Nazi Almanya’si ve Bagimsiz Hirvatistan Devleti’nin isgalinden kurtulusunun yil dönümü dolayisiyla bir dizi etkinlige ev sahipligi yapti. Yil dönümünü temsil eden "Saraybosna Sehir Günü" etkinlikleri çerçevesinde Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi üyeleri Denis Becirovic ve Zeljko Komsic, sehir merkezinde Sönmeyen Ates Aniti’na çelenk birakti. Programa Bosna Hersek Federasyonu Baskan Yardimcisi Igor Stojanovic ve Saraybosna Belediye Baskani Benjamina Karic de katildi.

Becirovic yaptigi açiklamada, “Saraybosna, 1945 yilinda Nazi fasizminden kurtarildi. 1992’de ise Saraybosna kusatmasi basladi.

1992 ile 1996 yillari arasinda Saraybosnali çocuk, kadin, yasli ve sivilleri öldürenlerin Ikinci Dünya Savasi’ndaki zalimlerden hiçbir farki yok” dedi.

Savasta her seye ragmen Bosna Hersek’in galip geldigini ifade eden Becirovic, “Birlikte yasam düsüncesi galip geldi. Saraybosna ve Bosna Hersek, her geçen yil daha güçlü olacak ve Bosna Hersek’e saldiranlar er ya da geç tarihin çöplügüne gidecekler” diye konustu.

Ilk kez 6 Nisan 1941’de Nazi Almanya’si Silahli Kuvvetleri tarafindan bombalanan ve 4 yil sonra yine 6 Nisan tarihinde isgalden kurtarilan Saraybosna’da bu gün, “Saraybosna Sehir Günü” olarak kutlaniyor. 6 Nisan tarihi ayrica, 1992’de Saraybosna kusatmasinin baslangici olmasi açisindan da sembolik bir öneme sahip.
Kaynak: İHA