Pazarci Esnafi Kontrolsüz Ve Plansiz Üretimden, Satistan Dertli

Eskisehirli pazarci, kontrolsüz ve plansiz hareket eden ve alani disina çikarak farkli ürünler elde eden çiftçiler sebebi ile fiyatlarin kontrolsüz bir sekilde düstügünü ve zararina satis yapmak zorunda kaldiklarini belirtiyor.

Pazarci Esnafi Kontrolsüz Ve Plansiz Üretimden, Satistan Dertli
Eskisehir’de pazarcilik yapan Erdal Kiraç, zararina satis yapmalari sebebiyle yakindi. Pazarda dengelerin bozuldugunu söyleyen esnaf, hizli mal yetistirmek isteyen üreticilerin alani disina çiktigini ve bunun piyasayi olumsuz yönde etkiledigini ifade etti.

Normalde herkesin belli ürünler yetistirdigini belirten pazarci, bahsi geçen üreticilerin alani disina çikmasi sebebiyle fiyatlarin kontrolsüz bir sekilde düstügünü ve satislardan kazanç elde edemediklerini dile getirdi. Daha fazla kâr etmek isteyen pazarcilarin birbirlerini kötü etkiledigine dikkat çeken Kiraç, herkesin kendi alaninda çalismasinin pazar piyasasi açisindan daha iyi olacagini düsünüyor.

“Aslinda pazarcilar daha fazla kazanç saglamak isterken birbirlerinin topuklarina sikiyorlar”

Kiraç, pazarda fiyatlarin kontrolsüz bir sekilde düstügünü ve su anki durumun kendilerini olumsuz etkiledigini söyledi.

Normalde pazardaki herkesin belli ürünler sattigini, ancak fazla kazanç saglamak isteyen bazi üreticilerin alani disina çikmasi sebebiyle dengelerin bozuldugunu ifade eden Kiraç, “Su anda pazar piyasasi biraz çöküste. Marul ve yesillik gibi ürünleri aldigimiz paralara zor satiyoruz. Insanlar 5 liraya aldigini 3 liraya satmak durumunda kaliyor. Hiç kimse adam akilli para kazanamiyor. Üreticiler mallari hizli yetistirmeye çalisiyorlar, önceden domates, biber yetistiren insanlar su anda marul, maydanoz ekiyor. Böyle olunca bütün mallar ayni anda çikiyor ve pazarin ekonomisi bozuluyor, fiyatlar düsüyor ancak bu bizi olumsuz etkiliyor. Bazi kesimler vardir domates, biber ve patlican satar, bazi kesimler de yesillik satar. Ben kendi açimdan söyleyeyim, onlar bu yesilligi ektigi zaman fazla mal çiktigi için biz elimizdeki ürünleri zararina satmak zorunda kaliyoruz. 10 liraya satmamiz gereken mali 5 liraya satiyoruz, para kazanamiyoruz. Böyle olunca dengeler bozuluyor, herkes zarara giriyor. Aslinda pazarcilar daha fazla kazanç saglamak isterken birbirlerinin topuklarina sikiyorlar. Herkes kendi isini yapsa Pazar piyasasi çok daha rahat ve dengeli olur” dedi.

Kaynak: İHA