Macron'dan Çin Devlet Baskani Xi'ye Açiklamasi 'Rusya'nin Aklini Basina Almasi Için Size Güveniyorum'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Pekin’de görüstügü Çinli mevkidasi Xi Jinping’e, “Rusya’nin aklini basina almasi ve herkesin müzakere masasina oturtulmasi konusunda size güvenebilecegimi biliyorum” dedi.

Macron'dan Çin Devlet Baskani Xi'ye Açiklamasi 'Rusya'nin Aklini Basina Almasi Için Size Güveniyorum'
Çin Devlet Baskani Xi Jinping, baskent Pekin’de Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Çin lideri Xi, Macron’u Pekin’in merkezindeki Büyük Halk Salonu’nun disinda resmi törenle karsiladi. Iki ülkenin milli marslarinin çalindigi törenin ardindan resmi görüsmeye geçildi. Macron, mevkidasi Xi’yi Ukrayna’daki savasi durdurmak için Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çagirdi. Macron, "Ukrayna’daki Rus saldirganligi uluslararasi istikrara darbe indirdi. Rusya’nin aklini basina almasi ve herkesin müzakere masasina oturtulmasi konusunda size güvenebilecegimi biliyorum” diye konustu.

Xi’den nükleer silahlarin yayilmasinin önlenmesine iliskin uluslararasi anlasmalara uymasi konusunda Rusya’ya baski yapmasini isteyen Macron, “Kalici bir barisa ulasmaliyiz. Bunun Fransa ve Avrupa için oldugu kadar Çin için de önemli bir konu olduguna inaniyorum” dedi.



Xi: “Farkliliklari asma yetenegine sahibiz”

Çin Devlet Baskani Xi ise uluslararasi arenadaki olumsuz havaya ragmen Çin ve Fransa’nin ikili iliskilerde olumlu ve saglam yönde büyüme ivmesini sürdürmek için birlikte çalistiklarini ifade etti.

Xi, iki ülkenin iklim degisikligi, biyolojik çesitlilik ve Afrika’nin kalkinmasi gibi konularda da yakin koordinasyon yürüttügünü aktardi. “Dünya bugün derin bir tarihsel dönüsümden geçiyor” diyen Xi, Çin ve Fransa’nin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve bagimsizlik gelenegine sahip önemli ülkeler oldugunu vurguladi. Xi, “Çin ve Fransa, çok kutuplu bir dünyanin ve uluslararasi iliskilerde daha fazla demokrasinin kararli savunucularidir. Iki ülke, farkliliklarin ve engellerin üstesinden gelme, istikrarli, karsilikli yarar saglayan, girisimci, dinamik ve kapsamli bir stratejik ortakligi sürdürme, küresel baris, istikrar ve refah için gerçek anlamda çok tarafliligi uygulama becerisine ve sorumluluguna sahiptir” ifadelerini kullandi. Xi ayrica Macron’un Pekin ziyaretinin iliskilere yeni bir ivme kazandiracagini, Çin-Avrupa iliskilerinin canlanacagini vurguladi.

Çin Basbakani Li ile de görüstü

Fransa Cumhurbaskani Macron, Xi ile görüsmesinden önce Çin Basbakan Li Qiang ile de bir araya geldi. Macron görüsmede, Fransa’nin Ukrayna’nin yani sira tüm çatismalarla basa çikma konusunda "ortak bir yol insa etmek" istedigini ifade etti.

Li ise Macron ile Xi arasinda muhtemelen "genis bir fikir birligi" olacagini dile getirdi.

Savasin durdurulmasi için çabalarini sürdüren Macron, Fransa ile Çin arasindaki ticari baglari güçlendirmenin de yollarini ariyor. Macron’un davetiyle Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de Çin ziyaretinde kendisine eslik ediyor.
Kaynak: İHA