ISKI Genel Müdür Yardimcisi Vahit Dogan Istanbul'daki Barajlarin Son Durumunu Açikladi

ISKI Genel Müdür Yardimcisi Vahit Dogan, kentteki barajlarin doluluk oranlarini açiklayarak, yapilan çalismalari anlatti. Barajlardaki suyun yüzde 41’lik bir seviyede oldugunu söyleyen Dogan, vatandaslari su kullanimi konusunda uyararak tasarruf yapma çagrisinda bulundu.

ISKI Genel Müdür Yardimcisi Vahit Dogan Istanbul'daki Barajlarin Son Durumunu Açikladi
Yaz aylarinin yaklasmasiyla birlikte Istanbul’un barajlarindaki doluluk miktari ve su sorunu yeniden gündeme geldi. Istanbul Su ve Kanalizasyon Idaresi (ISKI) Genel Müdür Yardimcisi Vahit Dogan, kentteki barajlarin doluluk oranlari ve yapilan çalismalardan bahsetti. Barajlardaki suyun bugün itibariyla yüzde 41 seviyesinde oldugunu söyleyen Dogan, Istanbullulari su kullanimi konusunda uyararak tasarruf yapmaya davet etti.

“Bugün itibariyla barajlarimizin su seviyesi yüzde 41 mertebesindedir”

Barajlardaki son durumu anlatan ISKI Genel Müdür Yardimcisi Vahit Dogan, “Istanbul’da bu yil kurak bir dönem geçiriyoruz. Istanbul’da yagislari genelde ekim ayi itibariyla baslar, mart, nisan sonuna kadar devam eder. Ancak bu yil bekledigimiz yagislar istenen düzeyde gelmedi. Özellikle ocak ayi çok kurak geçti. Subat baslangici itibariyla baraj seviyelerimiz yüzde 28 oranlarina kadar düsmüstü. Ancak subat ayinda az da olsa gelen kar yagislari ve mart ayindaki yagmur yagislariyla birlikte baraj oranlarimiz yüzde 39, yüzde 40 mertebesine yükselmisti. Nisan ayinin baslangici itibariyla gelen yagislarla bugün itibariyla barajlarimizin su seviyesi yüzde 41 mertebesindedir” dedi.



“Melen-3 ile günlük 500 bin metreküp civarinda su sagliyoruz”

ISKI olarak yaptiklari çalismalardan bahseden Vahit Dogan, “Asya yakasinda Melen-3 diye bir istasyonumuz vardi. Bu istasyonla ilgili çalismalari tamamladik, bu istasyonu devreye aldik. Istanbul’a günlük 500 bin metreküp civarinda su sagliyoruz. Ayrica, sebeke hatlarimizdaki basinç yönetimleriyle, sebeke hatlarimizdaki su kayiplarinin düsürülmesiyle ilgili çalismalarimiz da devam etmektedir. Su tasarrufunun saglanmasiyla ilgili günlük tüketimi 20 metreküpün üzerindeki abonelerimizin musluklarina perlatör takiyoruz” diye konustu.



Istanbullulara su tasarrufu çagrisi

Dogan, Istanbullulari su tasarrufu yapmaya davet ederek, “Abonelerimiz kendi lavabolarinin altindaki musluklari kisarak su tasarrufuna katkida bulunabilirler. Abonelerimiz evlerinde kullandiklari çamasir makineleri olsun, bulasik makineleri olsun, bunlari dolu seviyeye getirerek çalistirmalari tasarrufa katki saglayacaktir. Hali yikamalari, araç yikamalari gibi kisimlarda gerekli özeni göstermelerini bekliyoruz. Yaz dönemlerinde bahçe kisitlamalariyla ilgili kisitlama getirmelerini arzu ediyoruz. Bunun yaninda, çok suya ihtiyaç duyan bitkiler degil, kurakçil bitkileri ekerek su tasarrufuna katki saglayacaklarini umut ediyoruz. Bunu saglarsak Istanbul’da bu yaz susuzlukla ilgili herhangi bir sorun yasamayiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA