Gazi Ayliklari Ile Emekli Güvenlik Korucularinin Maaslari Arttirildi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Istiklal Madalyasi verilmis, Kore Savasi ve Kibris Baris Harekati gazileri, üstün basari ve gayretle Türk vatanina hizmet etmis vatandaslar ile hak sahiplerinin ayliklarinin asgari ücret seviyesine, güvenlik korucularinin emekli ayliklarinin ise 7 bin 500 liraya yükseltildigini, aylik farklarin 7 Nisan tarihi itibariyla hesaplara yatirilacagini bildirdi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligindan yapilan açiklamada, 30 Mart tarihli 7447 sayili Kanun çerçevesinde Istiklal Madalyasi verilmis, Kore Savasi ve Kibris Baris Harekati’nda görev almis muharip gaziler, Sivas Kongresi’nce seçilen Temsil Heyeti üyeleri, Gazi Meclisinin birinci dönem üyeleri ile hiçbir karsilik ve menfaat gözetmeksizin üstün basari ve gayretle Türk vatanina hizmet etmis vatandaslarin ayliklarinin çalisip çalismadiklarina veya gelir, aylik alip almadiklarina bakilmaksizin 1 Nisan tarihinden geçerli olarak 30 günlük net asgari ücret seviyesine yükseltildigi belirtildi. Ayrica muharip gazilerin sosyal güvencelerinin olup olmamasina göre olusan aylik farkliliklarin giderildigi de açiklandi.

Gazilerin ayliklari 8 bin 847 liraya çikarildi

Kanun çerçevesinde gaziler ile dul eslerine ödenen ayliklarin net asgari ücret esas alinarak hesaplanacagi belirtilen açiklamada, 2023 yili Mart ayi itibariyla ek ödeme dahil 2 bin 961 lira 25 kurus aylik almakta olan gazilerin ayliklarinin 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ek ödeme dahil 8 bin 847 lira 7 kurusa çikarildigi, hayatini kaybeden gazilerin ise dul eslerine yüzde 75 orani esas alinarak ödenen ayliklarin 2 bin 220 lira 93 kurustan 6 bin 635 lira 30 kurusa yükseltilecegi bildirildi.

Ayrica Sivas Kongresi’nce seçilen Temsil Heyeti üyelerinin, Gazi Meclisinin birinci döneminde bulunan üyeleri ile hiçbir karsilik ve menfaat gözetmeksizin üstün basari göstermis ve Türk vatanina hizmet etmis, Türk vatandaslarindan 3292 sayili Kanun veya mülga 5269 sayili Kanun’a göre vatani hizmet tertibinden aylik baglananlarin kendileri ile hak sahiplerine ödenen ayliklarda sigortali olarak çalisma veya gelir ve aylik alma durumuna göre olusan farkliligin kaldirildigi kaydedildi. Bu kapsamdaki tüm vatandaslara net asgari ücret düzeyinde aylik ödenmesi imkani getirildigi de ifade edildi.

Güvenlik korucularinin ayligi 7 bin 500 liraya yükseltildi

Öte yandan 442 sayili Köy Kanunu’na göre ve en az 15 yillik güvenlik koruculugu hizmeti esas alinarak aylik baglanan güvenlik koruculari ile vefat edenlerin hak sahiplerine dosya bazinda baglanan ayligin da 7 bin 500 liradan az olmamasi kararlastirildi.

Bu düzenlemeler dahilindeki tüm vatandaslarin 1 Nisan’dan geçerli olarak olusan aylik farklarinin 7 Nisan tarihi itibariyla hesaplarina yatirilacagi açiklandi.
Kaynak: İHA