Aliaga Belediyesinden Büyük Bütçe Basarisi

Aliaga Belediyesinin 2022 yili bütçe karnesi ilçede son 9 yilda yakalanan büyük bütçe ve yatirim basarisini gözler önüne serdi. 2022 yili Denetim ve Faaliyet Raporlarinin görüsüldügü Nisan ayi olagan meclisinde Aliaga Belediyesi’nin bütçesinin son 9 yilda 14 kat arttigi açiklandi. Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, “Aliaga Belediyesi’nin bütçe ve yatirim basarisiyla örnek bir belediyeye dönüsmesinde en büyük pay Aliaga halkimizin ve belediye çalisanlarimizindir” dedi.

Aliaga Belediyesinden Büyük Bütçe Basarisi


9 yilda 14 kat artarak 818 milyon olan bütçe için 2023 hedefi 1.4 milyar Türk Lirasi

2013 yilinda 108 Milyon TL olan Aliaga Belediyesinin aktif büyüklügünün 2022 sonunda 1 milyar 593 milyon TL’ye yükseldigi, kurumun aktif büyüklügünün de bu sürede 15 kat artis gösterdigi açiklandi. 2014 yilinda seçilen Belediye Baskani Serkan Acar, 58 milyon TL bütçeye sahip bir kurumun basina geldi. Serkan Acar yönetimindeki Aliaga Belediyesinin bütçesi 9 yilda 14 kat artis göstererek 818 milyon TL’ye yükselirken 2023 yili hedefi tam 1.4 milyar Türk Lirasi. 2013 yilinda aktif büyüklügü 108 milyon TL olan Belediyenin 2022 yilinda aktif büyüklügü 1 Milyar 593 milyon TL’ye yükselerek tam 15 kat artis gösterdi.

Aliaga Belediyesinin bütçede yatirima ayirdigi pay yüzde 74

Baskan Serkan Acar’in 2014 yilindan itibaren baslattigi bütçe disiplini, kaynaklarin rasyonel kullanimi, gelir artirici tedbirler, yeni gelir kaynaklarinin olusturulmasi çalismalari sonrasinda büyüyen bütçeyle birlikte kentte dev yatirim hamleleri gerçeklestirildi.

2013 yilinda Belediye bütçesinde yatirima ayrilan pay Belediye Bütçesinin yüzde 7’sine denk gelirken 2022 yilinda Aliaga Belediyesi’nin sadece dogrudan yatirima ayirdigi pay bütçenin yüzde 74’üne tekabül etti. Aliaga Belediyesi bütçesi, 9 yillik yönetim stratejisi sayesinde Türkiye’nin birçok ilinden daha büyük bir mali güce kavustu.

Aliaga’ya deger katan yatirimlar gerçeklestirildi

Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, belediye ve bütçe yönetiminde rasyonel bir sistemi hayata geçirerek kisa sürede Belediyenin öz kaynaklarinin degerlerinin katlanmasini sagladi. Yeni öz kaynaklar olusturan, mevcut gayrimenkullerinin degerlerini artiran Belediye, güçlenen mali yapisiyla öz kaynaklarini kullanarak sehirde önemli yatirimlari gerçeklestirdi. 29 Ekim Cumhuriyet Köprülü Kavsagi, Hükümet Caddesi alt geçidi, Mesleki ve Çevresel Hastaliklar Hastanesi, Hippoterapi Merkezi, Aliaga Spor ve Yasam Merkezi, Dogapark gibi sehre deger katan, yasam aliskanliklarini degistiren, kalici büyük yatirim ve projeler gerçeklestirildi.



Belediye Meclisinde Denetim Raporu görüsüldü

Aliaga Belediyesinin 2022 yili bütçe ve yatirim basarisi 2022 yili Denetim Raporuna da yansidi. Denetim Raporu’nun meclise sunulmasinin ardindan, Belediye çalisanlarina ve Aliaga halkina tesekkür eden Belediye Baskani Serkan Acar, “Biz 2025 yili gibi Aliaga Belediyesi’nin bütçesini milyar seviyeye ulastiracagimizi hedeflemistik ve bu hedefimiz dogrultusunda 2022 yilinda 818 Milyon TL’ye ulastik. Belediye istirakleri ile birlikte Aliaga Belediyesi’nin bütçesi 1.2 milyar TL’ye ulasti” dedi.



1 yilda 72 ihale; neredeyse haftada 2 ihale yapildi

Belediyenin mal ve hizmet alimlarinda dogrudan temin yöntemini minimum düzeye indirmesinin önemine deginen Baskan Serkan Acar, söyle devam etti:“Türkiye’de çok örnegi görülmeyecek bir oranla dogrudan temin limitini kullandik. 2022 yilinda dogrudan temin oranimiz sadece yüzde 5 oldu. 2022 yilinda tam 72 ihaleye yaptik. Ortalamasina baktiginizda haftada 2 ihale yaptik. Aliaga Belediyesi büyüklügünü, son 9 yilda ekonomik gücünü ve degerini 15 kat artirmistir. Ekonomik gücünü 1.5 milyar TL’nin üzerine çikarmistir”

Belediye bütçelerinde büyük bir bölümü olusturan personel giderlerinin 2022 yilinda yasal sinirlarin çok altinda gerçeklestigini vurgulayan Baskan Serkan Acar, “Personel giderlerimiz yüzde 29,85 olarak gerçeklesti. Bu veri hesaplanirken yasal olarak 2021 yili bütçe gerçeklesmesine göre oranlanir. Aslinda 2022 yili bütçesine göre hesaplandiginda Aliaga Belediyesi’nin personel gideri orani yüzde 14-15’lere düstü” dedi.



“Biz sehrimizi seviyoruz. Projeler hazirlanirken, isler yapilirken hangi kurumun görev alanina girdigini düsünmüyoruz”

Aliaga Belediyesinin 2022 yilinda 550 milyon TL’lik yatirim gerçeklestirdigini kaydeden Baskan Serkan Acar, “Aliaga Belediyesi bu yil 550 küsur milyon liralik yatirim gerçeklestirdi. Yani Aliaga Belediyesi birçok ilçenin, buna metropol ilçeleri de dahil, bütçesi kadar yatirim yapti. Biz sehrimizi seviyoruz. Projeler hazirlanirken, isler yapilirken hangi kurumun görev alanina girdigini düsünmüyoruz. Biz Aliaga halkinin ihtiyaci olan her yatirim Aliaga Belediyesi’nin görev alanina girer anlayisiyla hareket ediyoruz. Aliaga Belediyesi bütçe, yatirim basarilari ve sehre kattiklariyla örnek bir Belediyedir. Bu basarinin ilk sahibi Aliaga halkimizdir, belediye çalisanlarimizdir. Sehrimizin gelisimine, degisimine katki koyan herkese çok tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA