2. Esenler Iyilik Fuari'nda Deprem Konusuldu

Japon deprem uzmani yüksek mimar Yoshinori Moriwaki, 2. Esenler Iyilik Fuari’nda düzenlenen söylesiye katildi. "Depreme Karsi Alinacak Önlemler" konulu söyleside konusan Moriwaki, "Japonya’da deprem dahil neredeyse tüm afetler görülüyor. Afetlere her zaman hazirlikli olmaliyiz. Dogayla arkadas olmaliyiz” dedi.

2. Esenler Iyilik Fuari'nda Deprem Konusuldu
Esenler Belediyesi tarafindan bu yil ikincisi düzenlenen Iyilik Fuari, alaninda uzman isimleri agirlamaya devam ediyor. Fuarda gerçeklesen söylesinin konugu bu kez Japon deprem uzmani yüksek mimar Yoshinori Moriwaki oldu. Moriwaki, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan deprem ile ilgili merak edilen sorulari yanitlayarak alinacak önlemleri anlatti. Moriwaki ayrica beklenen Istanbul depremine iliskin ortaya çikacak risklere degindi.

"Türkiye’deki depremler domino tasi gibi"

Türkiye’deki depremlerin domino tasi etkisi gösterdigini belirten Moriwaki, "Türkiye’den Kuzey Anadolu fay hatti geçiyor. Erzincan’da 1939’da bir deprem oldu. 1999’da Gölcük- Izmit depremi oldu. Bu deprem Gölcük, Degirmendere, Izmit, Adapazari gibi illeri etkiledi. Sonra 2011’de Van’da deprem oldu. Marmara’da 4 bölge tehlikeli diyebiliriz. 7 siddetinde bir deprem 100 senede bir oluyor. Dolayisiyla Marmara Bölgesi’nde 100 senedir deprem olmayan noktalar var. Bunlardan birisi Bursa- Inegöl. Ikincisi Adalar. Üçüncü nokta ise Çanakkale adalarinin güneyi" ifadelerini kullandi.

"Bizim evlerimiz insani koruyor"

Istanbul’da gerçeklesecek muhtemel depreme karsi Japon grubu olarak birinci ve ikinci köprülere güçlendirme yaptiklarini söyleyen Moriwaki, "Su anki teknolojide depremin ne zaman ve hangi siddette olacagini tahmin etmek zor. Eskiden nerelerde depremler oldu? Bunlara bakip bir tahmin yapabiliyoruz. Ama 100-150 senede bir kere geliyorsa bunu tahmin edebiliriz. Onun için simdiden depreme hazirlikli olmaliyiz. Japonya’da her gün deprem var. Japonya bina olarak depreme tam dayanikli binalar yapiyor. Deprem olunca siz evin disina kaçarken Japonya’da binalarin içine kaçiliyor. Çünkü bizim evlerimiz insani koruyor. Aslinda böyle olmasi lazim. Ben bir insaat mühendisi olarak, bu bölümü okuyan çocuklara bunu söylüyorum" diyerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Kisisel önlemleri artirmaliyiz"

"Kisisel olarak ne yapmaliyiz? Bunu düsünmemiz lazim. Binanin zemini kaya zeminiyse deprem hizli gidiyor, dalga az oluyor. Yumusak zeminde deprem yavas gidiyor, dalga büyük oluyor. Istanbul’da bogazin iki tarafinda, Anadolu yakasinda Atasehir’den Karadeniz tarafina dogru, Avrupa yakasinda Besiktas, Sisli, Istinye yani bogaza yakin taraflar sert zemin. Riskli yerler ise Ataköy’den deniz tarafinda kalan yumusak zeminler. Oturdugumuz yerin zemini nasil? Bunu bilmeliyiz. Yumusak yerlerindeyse binanin ruhsati var mi? Iskâni var mi? Kaçak binalarda sikinti olabilir. Bir de 2000’den önceki binalara bakmak lazim. Hem zemin kötü hem kaçak bina hem de 2000 yilindan önceyse o zaman daha kontrollü olmak lazim. Özellikle Kahramanmaras’in ova tarafinda sikinti oldu. Dag tarafinda ise sikinti olmadi. Kayanin üzerinde olan kötü binalar da çökmedi. Yönetmelikler ne kadar iyi olursa olsun uygulanmiyorsa sikinti olur. Japonya’da 4 tane adada yanardag var. Firtina, tayfun gibi afetler de görülüyor. Japonya’da her afet var. Dogayla arkadas olmak lazim. Hazirlikli olmak lazim”

Evlerde en fazla riskli yerlerin merdivenler oldugunu belirten Moriwaki sunlari kaydetti: "Kurtarma ekipleri yataklarinin yaninda yasam üçgeninde kalan çok kisiyi kurtardi. Ben yatagimin yaninda su sisesi bulunduruyorum. Düdük de çok önemli. Düdük metal olmali, plastik düdükler kirilabilir”
Kaynak: İHA