1900'Lü Yillarda Fransa'dan Anadolu'ya Üç Adet Gönderilmisti, Biri Yozgat'ta Sergileniyor

Yozgat’a 1900’lü yillarin baslarinda lise ögrencilerinin müzik egitimi için Fransa’dan gönderilen tamamen ahsap ve hava körügü ile çalisan piyano, Yozgat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.

1900'Lü Yillarda Fransa'dan Anadolu'ya Üç Adet Gönderilmisti, Biri Yozgat'ta Sergileniyor
1900’lü yillarin baslarinda Yozgat Lisesi ögrencilerinin müzik egitimi için Fransa’dan gönderilen ahsap ve hava körügü ile çalisan asirlik piyano görenleri tarihi yolculuga çikartiyor. Döneminde üç adet üretilen ve biri Yozgat’a gönderilen ahsap piyano, 1930’lu yillarda Yozgat Lisesi ögrencilerinin müzik egitiminde kullanildi. 1980’li yillarda tarihi lisede gerçeklestirilen onarim çalismalari sirasinda lisenin deposunda bulunan piyano, 1985 yilinda Yozgat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne gönderilerek sergilenmeye baslandi. Hava körügü ile çalinan, keman, saksafon, kavalsen sesi gibi farkli sesler çikarabilecek tuslarin da yer aldigi piyano üzerinde 16 ülkeden alinan kalite nisaneleri bulunuyor.

Yozgat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Cihat Çakir, “Müzemizde Fransa’dan o dönemde ülkemize üç adet gelen ve bunlardan birisi de Yozgat’ta olan piyanomuz mevcut. Piyanomuzun 1930’lu yillarda tarihi Yozgat Lisesi’nde oldugunu biliyorduk. Piyanomuz lisenin restorasyonu sirasinda 1980’li yillarda deposunda bulunmus. Akabinde de piyano müzemize kazandirilmis. Piyanomuz ahsaptan yapilma ve su anda çalisir vaziyette degil. Amacimiz maharetli ustalarin elinde piyanomuzu tekrar çalistirilabilir hale getirmek” dedi.

Kaynak: İHA