Tayland, Su Ana Kadar 210 Vatandasini Sudan'dan Tahliye Etti

Tayland Kraliyet Ordusu, bugüne kadar Sudan’daki 210 vatandasini tahliye etti.

Tayland, Su Ana Kadar 210 Vatandasini Sudan'dan Tahliye Etti


Sudan’da ordu ve Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar sürerken, Tayland Kraliyet Ordusu, bugüne kadar Sudan’daki 210 vatandasini tahliye etti. Tayland Kraliyet Ordusu tarafindan yürütülen operasyonun ilk asamasinda geçtigimiz persembe günü aralarinda 71 Taylandli ögrencinin bulundugu 78 kisilik grup baskent Bangkok’a ulasirken, dün de ikinci bir uçak ile 132 kisi daha tahliye edildi. Ülkelerine dönen 210 Tayland vatandasin disinda, Taylandli aileler ile bagi bulunan 2 Çinli ve 1 Endonezya vatandasinin da Sudan’dan tahliye edildigi aktarildi.

Tahliye edilen vatandaslari baskent Bangkok’da bulunan Don Mueang Havalimani’nda Basbakan Prayut Chan-o-cha, Disisleri Bakani Don Pramudwinai ve Tayland Kraliyet Ordusu Komutani Alongkorn Wannarot tarafindan karsilandi.

Ülkelerine dönen vatandaslar, yapilan karsilama töreninin ardindan Tayland Saglik Bakanligi ekiplerince saglik kontrolünden geçirildi.

Sudan’daki Taylandli Ögrenciler Dernegi Baskani Yeekasem, havaalaninda yaptigi basin açiklamada, Sudan’in baskenti Hartum’dan kaçislari boyunca çok korktuklarini ve devam eden çatismalar nedeniyle günlerce güçlükle uyuyabildiklerini söyledi.

Yeekasem, pek çok yolda geçis kontrolü yapildigini ve yetkililer olmadan baskentten çikisin oldukça zor oldugunu belirtti.



Sudan’da can kaybi artiyor

Sudan Saglik Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, çatismalarda can kaybinin 528’e, yarali sayisinin ise 4 bin 599’a yükseldigi kaydedildi.

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen RSF arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF’nin basindaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor.
Kaynak: İHA