Samsun'da Olta Balikçilarindan 'Kiyilarda Hukuksuzluk' Tepkisi

Samsun’da balik tutmak istedikleri kiyi alanlarinda her geçen gün yeni engellemeler ve keyfi yasaklarla karsilastiklarini belirten olta balikçilari kiyi seridinin kullanimini düzenleyen kanunu hatirlatarak duruma tepki gösterdi.

Samsun'da Olta Balikçilarindan 'Kiyilarda Hukuksuzluk' Tepkisi


Amatör Dost Balikçilar ve Dogayi Koruma Dernegi, Samsun Olta Avcilari, Samsun Spin Avcilari ve Atakum Amatör Sportif Balikçilar ve Avcilar Dernegi kiyi kenarlarinda yasadiklari sorunlara dair ortak bir basin açiklamasi gerçeklestirdi. Ilkadim sahili Balikçi Heykeli’nde bulusan gruplar balik tutmak için gittikleri alanlarda "yasak hemsehrim giremezsin” diyen bir görevli ya da alanin giris kismina konulan tel örgü, demir kapi, bariyer gibi engellemelere maruz kaldiklarini belirterek durumun Kiyi Kanunu’na aykiri oldugunu iddia etti.

Olta balikçilari adina Serhat Yildiz’in okudugu ortak açiklamada, yasanan olumsuz hadiselerinin kiyilardaki engeller için bir gerekçe olamayacagi belirtilerek, “Ülkemizde kiyi seridinin kullanimini düzenleyen Kiyi Kanun 3621 nolu kanunun 6. maddesinde de açikça belirtildigi gibi ’Kiyi, herkesin esitlik ve serbestlikle yararlanmasina açik olup, buralarda hiçbir yapi yapilamaz; duvar, çit, parmaklik, tel örgü, hendek, kazik ve benzeri engeller olusturulamaz’. Kamu idarecilerinin ve yerel yöneticilerin görevi vatandasina hayati çekilmez kilmak degildir. Suçun sahsiligi ilkesi geregi, bir yerde bir suç-kabahat islenmisse failini bulmak kolluk kuvvetlerinin görevidir. Bir yerde suç islendi, kaza oldu diye o bölgeye giris çikislari yasaklamak akil alir bir uygulama degildir. Bu mantikla hareket edecek olursak, yollarda trafik kazalari oluyor, otoyollarda cinayetler isleniyor, yollari trafige mi kapatmaliyiz? Camide namaz kilan bir insan kalp krizi geçirirse, camiyi ibadete mi kapatiriz? Tabii ki hayir, o eylemleri önlemenin yollarini gelistiririz” denildi.

Kapali sahalarin açilmasinin talep edildigi açiklamada, “Birçok arkadasimiz balik tutmak, heyecanini tatmin etmek için ekstra bir sürü masrafa girip çevre illere gidiyor. Imkani olmayanlar ise evinde oturup kahroluyor. Sanki bu sehirde deniz yokmus gibi dernek olarak yarisma, festival gibi etkinliklerimizi Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon gibi illerde yapmak durumunda kaliyoruz. Hadi gümrük sahasi, limanlarin kapatilmasini anladik. Balikçi barinaklarinin mendirekleri neden kapatildi? Samsunport Limani’nin disi neden kapatildi? Bandirma Gemisi arka kayaliklara neden giremiyoruz? Golf sahasinin disindaki kayaliklara neden tel çekildi? Bir kiyi kentinde yasamanin en büyük avantajlarindan birisi olan balik tutma hobimizi doyasiya yasayabilmek istiyoruz. Halka ait bu kiyi kesimlerinin tekrar halka arz edilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA