Tarihi Çöplü Arastasinda Hummali Çalisma

Çorum’daki Çöplü Arastasi tarihi kimligine yeniden kavusuyor.

Tarihi Çöplü Arastasinda Hummali Çalisma
Kent Meydani projesi ve tarihi kültür yolu projelerinin bir ayagi olan Çöplü Arastasi’nda cephe sagliklastirma çalismalarinin ikinci etabi tüm hiziyla devam ediyor. Çorum Belediyesi, cephe sagliklastirmanin yani sira tarihi arastanin altyapisini da yeniliyor. Kanalizasyon ve su hatlarinin degistirildigi arasta, dogalgazla da ilk kez bulusmus olacak. Çalisma çerçevesinde elektrik hatlari da yer altina aliniyor.

Çorum Belediyesi bir yandan kentin tarihi dokusunu ayaga kaldirirken, diger yandan esnaf ve vatandasin menfaatlerini de gözetmeye devam ediyor. Çöplü arastasinda geçtigimiz ay baslatilan ikinci etap cephe sagliklastirma çalismalari çerçevesinde arastanin altyapini da yenileyen Çorum Belediyesi bu çalismalardan arasta esnafinin olumsuz etkilenmemesi için oldukça hassas davraniyor. Bayram öncesinde esnafin talebi üzerine çalismalara ara veren belediye ekipleri yeniden is basi yapti. Arastada çalismalar aksam saatlerinden sonra hummali bir sekilde yürütülüyor.

Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, tarihi arastada devam eden çalismalari inceledi.

Kadim Çorum medeniyetini yeniden ayaga kaldirma projesinin önemli bir noktasinda çalismalarimiz devam ettigini hatirlatan Baskan Asgin, bir yandan cephe sagliklastirma çalismasinin diger yandan altyapi çalismalarinin hizla devam ettigini söyledi.



Bayram öncesinde esnafin talebi üzerine 10 gün çalismalara ara verdiklerini kaydeden Asgin, "Simdi yeniden basladik. Zaman kaybini telafi etmek için de 24 saat çalisiyoruz” dedi.

Çöplü Arastanin altyapisindaki sorunlari da tek tek çözdüklerini ifade eden Baskan Asgin “Elektrik hatti, su ve kanalizasyon hatlarinda sorunlar vardi. Bunun yani sira arastada dogal gaz hatti hiç yoktu. Bu nedenle dis cepheyi yapmakla kalmayip altyapiyi da komple yapalim istedik. Geldigimiz noktada dogal gazla ilgili çalismalari büyük oranda tamamladik. Ana hatlar tamamlandi, ara baglantilar devam ediyor. Bütün kanalizasyon sistemini tamamladik. Su anda elektrik hattiyla ilgili çalismalarimiz sürüyor. Altyapiyi yenilerken diger yandan dis cephelerin iyilestirilmesi ve tarihi görünüm kazandirilmasiyla ilgili de çalismalarimiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Altyapiyla ilgili tüm çalismalarin 15 gün içerisinde tamamlanacagini belirten Baskan Asgin, altyapidan sonra Hamit Camii’nin oldugu ana sokagin asfaltlanacagini diger 4 adadaki ara sokaklara beton dökülerek Arnavut kaldirimi dösenecegini açikladi.

Arastayi tarihi görünümüne kavusturmanin heyecani içerisinde olduklarini kaydeden Asgin, çalismalar tamamlandiginda sehrin kalbinin ortaya çikacagini ifade etti.

Çalismalarin ilk etabinda saat kulesine cephe isyerlerini güzellestirdiklerini hatirlatan Baskan Asgin “Bu doku hemsehrilerimiz tarafindan çok begenildi. Söz verdigimiz gibi ikinci etap çalismalarimiza basladik ve devam ediyoruz. Saat Kulesine bakan cepheleri nasil tarihi görünüme kavusturduysak arasta içerisinde dört adadaki dükkânlarda ayni sekilde tarihi görünüme kavusacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA