Bakan Akar Açiklamasi 'Koca Yusuf'lar Türk Vatandaslarinin Tahliyesi Için Sudan'a Gitti'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, çatismalarin yasandigi Sudan’dan Türk vatandaslarinin tahliyesi için Türk Silahli Kuvvetlerine ait ikisi ’Koca Yusuf’ olarak bilinen A400M olmak üzere toplam 5 nakliye uçagini görevlendirdiklerini belirterek, "Port Sudan’a inen A400M uçaklarimizdan biri birazdan vatandaslarimizi yurda getirmek için havalanacak. Yarin aksama kadar vatandaslarimizin Türkiye’ye tahliyesi tamamlanmis olacak" dedi.

Bakan Akar Açiklamasi 'Koca Yusuf'lar Türk Vatandaslarinin Tahliyesi Için Sudan'a Gitti'
Bakan Akar, konuk oldugu Kayseri Sanayi Odasinin olagan meclis toplantisinin ardindan açiklamalarda bulundu. Sudan’da ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasindaki çatismalar ve Türk vatandaslarinin tahliyesine yönelik soru üzerine Bakan Akar, Sudan’da gruplar arasinda çesitli çatismalarin yasandigini belirtti.

Bu çatismalarin neden oldugu risk durumlarina dikkati çeken Akar, "Bu durumlara bagli olarak da Sudan’da yasayan vatandaslarimizin tahliyesine yönelik Disisleri Bakanligimizla planlama yaptik ve bunu uygulamaya basladik. Bir kisim vatandaslarimizin Etiyopya üzerinden tahliyesi gerçeklesti" diye konustu.

Hala tahliye ihtiyaci olan yerlere yönelik de faaliyetlerin devam ettigini belirten Bakan Akar, sunlari söyledi:

"Bu yerlere yönelik çalismalarimiz sürüyor. Kalan vatandaslarimizin Türkiye’ye tahliyesi için 5 uçagimizi tahsis ettik. Bu uçaklarimizin emniyetli sekilde görevlerini yapabilmesi için gerekli planlama ve koordinasyon yapildi. Süreci yakindan takip ediyoruz. C-130 tipi üç uçagimizin, Hartum’un kuzeyindeki Wadi Sayidna’dan 210 vatandasimizin tahliye etmesine yönelik çalismalarimizi sürdürüyoruz. Diger taraftan da A400M tipi iki uçagimizi da Port Sudan’a indirdik. Orada 250 vatandasimizin oldugu yönünde bilgimiz var. Bu uçaklarimizdan biri birazdan vatandaslarimizi yurda getirmek için Port Sudan’dan havalanacak."

Uçaklarin intikallerini yakindan takip ettiklerini vurgulayan Akar, "Yarin aksama kadar vatandaslarimizin Türkiye’ye tahliyesi tamamlanmis olacak. Bu arada hem bölge hem Disisleri Bakanligimiz ile temaslarimizi sürdürüyoruz. Emniyetli sekilde vatandaslarimizin tahliyesi için çalisiyoruz ve insallah bunu basariyla tamamlayacagiz" dedi.

Kaynak: İHA