Yilda Sadece 2 Ay Üretiliyor

Giresun’un Bulancak ilçesinde yilda sadece iki ay üretimi yapilan ve yöre halki tarafindan begenilerek tüketilen Mayis helvasi tezgahlardaki yerini aldi.

Yilda Sadece 2 Ay Üretiliyor
Birçok hastaliga iyi geldigi ileri sürülen seker, meyan kökü ve limon tuzu karisimindan üretilen Mayis helvasinin 250 yillik geçmise sahip oldugu belirtildi.

Ilçede dededen toruna helva imalati yapan Ahmet Günaydin, sadece nisan, mayis ayinda üretimi yapilan ve aylarca bozulmadan tüketilebilen helva ile ilgili yaptigi açiklamada “Yörede helva üretimi 250 yillik tarihi bir geçmise sahip. Bu helvanin özelligi yilda sadece nisan ve mayis aylari olmak üzere iki ay üretilmesi. Ilkbahardan yaz dönemine geçis ayi olan nisan, mayis ayinda üretilmesi nedeniyle bölge halki tarafindan Mayis helvasi olarak adlandirilmis. Dededen toruna bir gelenege sahip” dedi.



Seker, meyan kökü ve limon tuzundan üretiliyor

Helvanin imalatiyla ilgili de bilgi veren Günaydin, “Helvanin hammaddesi seker, meyan kökü ve liman tuzudur. Önce kökünü eziyoruz, parçalayip suda kaynatiyoruz. Daha sonra suyunu alarak karistiriyoruz. Beyaz bir köpük elde edene kadar bu islemi sürdürüyor. Daha sonra tavada bu köpügü seker ve limon tuzu ile karistirarak helva haline getiriyoruz. Üretilen helva 6 ay hiç bozulmadan güven içerisinde tüketilebiliniyor. Yilda iki ay üretilen helvadan bolca alip bir yil boyunca tüketenler dahi oluyor. Genellikle çayin yaninda kahvalti malzemesi olarak tüketiliyor. Helvanin sade hali oldugu gibi findikli ve cevizli de yapila biliniyor” diye konustu.

Vatandaslar ise Mayis helvasini sifa niyetine alip tükettiklerini kaydederek ayni zamanda enerji deposu oldugunu ifade ettiler.
Kaynak: İHA