Kentsel Dönüsüme Büyük Destek

Kentsel dönüsüm projelerine agirlik veren Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, 5 ilçede çalismalarina devam ediyor. Kentsel dönüsümde anlasma oranlari ise rekor seviyede.

Kentsel Dönüsüme Büyük Destek
17 Agustos 1999 Marmara depreminde derin yaralar alan Kocaeli, aradan geçen zamanda yapilan çalismalarla yaralarini sardi. Muhtemel afetler için hazirlik yapan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, kentsel dönüsüm projelerine de agirlik verdi. Riskli ve rezerv alan ilan edilen bölgelerde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile koordineli sekilde kentsel dönüsüm çalismalarina baslandi. Bu çerçevede, 19.3 Ha Riskli Alan ve 109.9 Ha Rezerv Alanda dönüsüm çalismalari devam ediyor.

Körfez Barbaros Kentsel Dönüsüm Projesi

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Körfez Barbaros Mahallesi sinirlari içerisinde bulunan yaklasik 6.40 hektarlik alanin, 6306 sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkindaki Kanunun 2. maddesine göre riskli Alan ilan edilmesiyle çalismalara basladi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yapilacak islemlere yönelik yetkiler Bakanlik tarafindan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskanligina devredildi. Kocaeli Büyüksehir Belediyesi yetki devri sonrasinda uzlasma ofisi kurup görüsmelere basladi.

Hak sahiplerinin yüzde 98’i ile görüsüldü ve yüzde 92,01’i gibi yüksek oran ile uzlasma saglandi.

Derince Sopali

Körfez ilçesinde kurulu bulunan TÜPRAS tesislerine yakin Barbaros Mahallesi’nin Derince ilçesi Sopali Mahallesi’ndeki rezerv alana tasinmasiyla ilgili süreçte tasinilacak proje alaninin imar uygulamasi tamamlandi. Alanda yapilacak 1. Etap için TOKI tarafindan açik ihale yapildi. Ihaleyi MS Mega Yapi Insaat Sanayi Ticaret Limited Sirketi ve Mega Arslan Yapi Insaat Demir Otomotiv Petrol Sanayi Ticaret Anonim Sirketi is ortakligi kazandi. Söz konusu is ortakligi ile 12 Ocak 2023 tarihinde sözlesme imzalandi. 1. etap ihalesi çerçevesinde bölgeye 534 konut, 40 dükkan ve cami insaati, gerekli altyapi ve çevre düzenlemeleriyle birlikte yapilacak. Söz konusu konutlarin insaati toplam 600 gün içinde tamamlanacak. Yer teslimi yapilan alanda çalismalar devam ediyor.

Cedit Kentsel Dönüsüm

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, ülke tarihinin en büyük kentsel dönüsümlerinden birini Izmit ilçesinde gerçeklestiriyor. Cedit Mahallesi Kentsel Dönüsüm Projesi çerçevesinde 12,6 hektar yani 126 dönüm alanda hak sahipleri ile birebir görüsüldü. Tarihin en yüksek anlasma orani olan yüzde 99 ile hak sahipleriyle uzlasma saglandi.

Yüzde 99 anlasma ile rekor

Cedit Kentsel Dönüsüm Projesi çerçevesinde bin 753 hak sahibiyle görüsüldü. Bin 662 hak sahibiyle anlasma saglandi. Alansal olarak rekor seviyede yüzde 99 oraninda uzlasma saglandi. Tüm alt yapi çalismalari Büyüksehir Belediyesi tarafindan üstlenildi ve 100 milyon TL bütçe aktarildi.

Kira yardimi bin 700 TL’den 2 bin 500 TL’ye

Cedit Kentsel Dönüsüm Projesinde Kocaeli Büyüksehir Belediyesi hak sahiplerini magdur etmedi. Bagimsiz birimi bulunan hak sahiplerine (isgalci veya tapulu) kira yardimi yapiliyor. 2021 yili ekim ayi itibariyle kira bedellerinin ödemesine baslandi. Her ayin 20-30’u arasi kira yardimi ödemeleri yapiliyor. Nisan ayi itibariyle kira yardimi bagimsiz birim basina aylik bin 700 TL’den 2 bin 500 TL’ye çikarildi.

Proje alaninda çalisma

Cedit Mahallesi’nde bulunan 494 yapi kontrollü bir sekilde yikildi. 28 Temmuz 2022 tarihinde Cedit Kentsel Dönüsüm Projesinin ihalesi yapildi. 30 Eylül 2022 tarihinde Toplu Konut Idaresi (TOKI) tarafindan yer teslimi yapildi. Kentsel Dönüsüm Proje alaninda çalismalar devam ediyor. Proje alaninda temel kazilari, hafriyat ve beton santralinin kurulum süreci tamamlandi. Arazinin topografik yapisi zor oldugundan yapilarin deprem yönetmeligine uygun ve vatandaslarin rahat, güvenli ve saglikli konutlara ulasmasi için TOKI ve Büyüksehir denetiminde azami özen gösteriliyor. Bu çerçevede, 50 blok için temel kazi ve fore kazik ihya islemleri yapiliyor.

Dilovasi Tavsancil Kentsel Dönüsüm

Kocaeli’deki önemli kentsel dönüsümlerinden biri Dilovasi ilçesinde gerçeklestiriliyor. Dilovasi Tavsancil’da 488,41 hektar alan rezerv yapi alani olarak belirlendi. Rezerv yapi alani olarak belirlenen alanda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile koordineli bir sekilde öncelikli 1, 2 ve 3. etapta çalismalar hizla tamamlaniyor. Bu çerçevede, tescile konu 23 ha alanin acele kamulastirmasi yaklasik 300 milyon TL ile tamamlandi.

Dilovasi Tavsancil Kentsel Dönüsüm Rezerv Alani 1. Etap çerçevesinde rezerv yapi alani içerisinde yer alan ve 24,6 hektar büyüklügündeki alanda bulunan tasinmazlarin kamulastirilmasi 1,5 yil gibi kisa süre içerisinde yüzde 98 oran ile tamamlandi.

1. bölge uygulama alani siniri içerisinde 2 etapta konut ve ticaret yapilari üretilecek. 1. Bölge 1. Etap’ta 651 konut, 12 dükkan, 2. Etap’ta 872 konut 10 dükkan olmak üzere toplamda bin 523 konut, 22 ticaret ünitesi yapilacak. 1. Etap 651 konut, 12 dükkan ve 1 adet cami insaatlari ile "Altyapi ve Çevre Düzenlemesi Isinin" ihalesi yapildi. Ihale süresi 650 gün olarak belirlendi. Yüklenici firmaya yer teslimi yapildi ve çalismalar basladi.

Belediyemiz ve TOKI denetiminde devam eden insaat sürecinde güncel olarak temel kazilari yapiliyor.

Proje çerçevesinde kalan öncelik olarak 3. Etap’ta yer alan 11.5 hektarlik alanda 2. Etap’ta yer alan 21.5 hektarlik rezerv alanda kamulastirma çalismalari Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile koordineli olarak basladi ve en kisa süre içerisinde tamamlanacak. Büyüksehir’in önceligi Dilovasi ilçesinde yasayan vatandaslara saglikli güvenli yapilarla birlikte sosyal alanlardan olusan bir sehir olusturmak ve yasam kalitesini yükseltmek. Ayni zamanda bu dönüsümü en hizli sekilde gerçeklestirmek.

Gölcük merkez riskli alanda yüzde 95 uzlasma

17 Agustos 1999 Marmara depreminin merkez üstü olan Gölcük ilçesinin Merkez Mahallesi’nde bulunan yaklasik 46.337,74 metrekare yüz ölçüme sahip alan, Bakanlar Kurulu Karari’na istinaden "riskli alan" olarak ilan edildi. "Riskli alan sinirlari içerisinde 36.466 metrekare büyüklüge sahip alan 1. Etap olarak belirlendi ve çalismalar baslatildi. Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskanligi ve Gölcük Belediye Baskanligi koordinasyonunda gerçeklesen is ve islemlere iliskin protokol imzalandi. 1 yil gibi kisa bir süre içerisinde yüzde 95 oraninda anlasma saglandi. Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi ve Bakanlik arasinda protokol imzalandi ve projeye Büyüksehir Belediyesince 100 milyon liralik sübvanse saglandi.

Ocak ayinda Gölcük merkezde yikim islemlerine baslandi ve sona gelindi. 327 daire, 247 is yeri, 54 ofis ve 123 deponun ihale süreci geçtigimiz günlerde tamamlandi. Yüklenici firmaya yer teslimi yapildiktan sonra kisa zamanda insaat çalismalarinin baslamasi bekleniyor.

Kandira Akdurak Kentsel Dönüsüm

Kandira Akdurak Mahallesinde Egitim Sokak ile Tekkeli Kümeevler ve Akçakayran mevkii olmak üzere 3 bölge riskli alan ilan edildi. Yapi stokunun sagliksiz ve sosyal donati alanlarinin bulunmadigi tespitiyle baslanan projede hak sahipleri ve burada ikamet eden vatandaslarla görüsmeler devam ediyor. Kisa bir süre içerisinde uzlasma ve kamulastirma islemleriyle proje alaninin yüzde 50’si tamamlandi ve yaklasik 40 milyon TL bütçe kullanildi. Proje çalismalari tamamlanan bu bölgede kamulastirma çalismalarinin sonlanmasina müteakip sosyal ve kültürel yasam alanlarinin oldugu yeni bir yerlesim alani yapimina baslanacak.
Kaynak: İHA