Çorum'da Çigdem Asi Gelenegi Yasatildi

Çorum Belediyesi unutulan bir gelenegi canlandiriyor. Kültürel miraslarimizdan olan ’Çigdem Asi ve Çocuk Oyunlari’nin gelecek kusaklara aktarilmasi amaciyla senlik düzenlendi. Bayram havasinda geçen senlikte çigdem asi kazanlari kaynadi, geleneksel çocuk oyunlari oynandi.

Çorum'da Çigdem Asi Gelenegi Yasatildi
Çorum Belediyesi, çigdem asi gelenegini ve kültürel miraslarimizdan olan çocuk oyunlari yasatmak amaciyla ’Çigdem Asi ve Çocuk Oyunlari Senligi’ düzenledi.

Baharin müjdecisi olan çigdem çiçeklerini ögrencilerle birlikte toplanmasinin ardindan, etkinligin devami olan çigdem asi ve çocuk oyunlari senligini de Millet Bahçesi’nde yüzlerce ögrenci ve vatandasin katilimi ile gerçeklesti.

Senlige katilan çocuklar geleneksel oyunlar oynayarak keyifli vakit geçirdiler. Ip atlama, seksek, okkel, yakan top gibi oyunlar, hem çocuklarin hem de yetiskinlerin ilgisini çekti.

’Kültürel degerlerimizi çocuklarimiza emanet ediyoruz’

Belediye Baskan Yardimcisi Ismail Yagbat, çigdem asi gelenegini gelecek nesillere aktarmayi amaçladiklarini belirterek, "Çigdem asi gelenegimiz binlerce yil öncesine kadar uzanan önemli bir gelenegimizdir. Bu gelenegimiz emekli ögretmen Hasan Tuluk’un girisimleriyle 2013 yilinda Kültür Bakanligimiz tarafindan somut olmayan kültürel miras listesine alindi. Çorum Belediyesi olarak geçen yil ilkinin düzenledigimiz senliklerin bu yil ikincisini düzenliyoruz. Tarihi ve kültürel açidan oldugu gibi gelenek ve göreneklerimiz açisindan da büyü bir zenginliklere sahibiz. Bunlardan birisi olan çigdem asi gelenegine de gelecek nesillere çocuklariz araciligiyla aktaracagiz. Nasil ki 23 Nisan 1920’de büyük önder Mustafa kemal Atatürk ülkemizin gelecegi sizlere emanet edilmisse bugün de yasadigimiz topraklarin en önemli degerleri de sizlere emanettir" dedi.

Senlige katilanlar, geleneksel oyunlari yeniden hatirlamanin yani sira, keyifli bir gün geçirdiler. Ayrica, senlikte hazirlanan çigdem asi, günün anisina hazirlanan tahta kasiklarla birlikte vatandaslara ikram edildi.

Etkinliklere Vali Yardimcisi Erdogan Kanyilmaz, Gençlik ve Spor Il Müdürü Cemil Çaglar, Milli Egitim Müdür Yardimcisi Hüseyin Kir ve AK Parti Çorum Milletvekili Aday Yusuf Ahlatci da katildi.

Kaynak: İHA