Yemen'de Yardim Dagitiminda Izdiham Açiklamasi 78 Ölü

Yemen’in baskenti Sana’da yüzlerce kisinin Ramazan Bayrami için 9 dolarlik yardimin dagitimin yapildigi okulda toplandigi sirada çikan izdiham sonucu en az 78 kisi hayatini kaybetti.

Orta Dogu ülkesi Yemen’in baskenti Sana’da is adamlarinin Ramazan Bayrami dolayisiyla bir okulda yaptigi kisi basi yaklasik 9 dolarlik yardim dagitimi sirasinda izdiham çikti. Olay yerine saglik ve güvenlik ekipleri sevk edildi. Yetkililerden yapilan açiklamalarda, 78 kisinin hayatini kaybettigi, 100’den fazla kisinin de yaralandigi bildirildi.

Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise yardim etkinligini organize etmekten sorumlu 2 is adaminin gözaltina alindigi ve sorusturmanin sürdügü duyuruldu. Izdihamdan sorumlu tutulan is adamlarinin yetkililerle koordinasyon içerisinde olmadigi, yardimin rastgele dagitildigi aktarildi.

Görgü taniklari ise baskentin kontrolünü yillardir elinde bulunduran Husilerin kalabaligi kontrol etmek için havaya ates açtigini, mermilerin bir elektrik teline isabet ederek patlamaya yol açtigini ve halkin panige kapilmasi sonucu izdihamin yasandigini belirtti.



Yemen’deki iç savas

Iran destekli Husiler, Yemen’de iç savasin basladigi 2015’te hükümetin devrilmesinden bu yana baskentin kontrolünü elinde bulunduruyor. Birlesmis Milletler, Yemen’deki çatismalarin 377 binden fazla ölüme yol açtigini, ölümlerden yüzde 60’inin açlik, saglik hizmeti eksikligi ve temiz olmayan içme suyundan kaynaklandigini ifade ediyor.
Kaynak: İHA