Huzur Ortaminin Saglandigi Sirnak'ta Aricilar Yilda 800 Ton Bal Üretiyor

Sirnak’ta devletin sagladigi huzur ve güven ortamiyla birlikte tesvik destekleri verdigi aricilar, yilda 800 ton bal üretiyor.

Huzur Ortaminin Saglandigi Sirnak'ta Aricilar Yilda 800 Ton Bal Üretiyor
Sirnak’ta huzur ve güven ortaminin saglanmasiyla beraber her geçen gün aricilik faaliyetleri de hiz kazaniyor. Il genelinde binlerce arici için devlet birçok proje hayata geçirdi. Yaylalariyla meshur Sirnak, baliyla ön plana çikmayi hedefliyor. Il genelinde yilda 800 ton bal üretimi yapiliyor. Devlet bal paketleme fabrikasinin yani sira ana ari üretim tesisleri projesini hayata geçirdi. Bu projeler ile her yil binlerce arili kovan dagitimi yapiliyor. Bu yil da il genelinde 5 bin arili kovan dagitimi yapilmasi planlaniyor. Bölge terörden temizlenince Beytüssebap ve Uludere yaylalarina her yil oldugu gibi bu yil da binlerce aricinin ülke genelinden gelmesi bekleniyor.

Sirnak Aricilar Birligi Baskani Habip Asan, devletin aricilik sektöründe dev yatirimlar yaptigini söyledi.

Il genelinde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile GAP’in destekleriyle arili kovan dagitimi olacagini belirten Asan, "Bu da tabii gücümüze güç katacak. Il genelinde bu yil 5 bin arili kovan dagitimi olacak. Mevcut birlik üyelerimizin sayisini artiracak, hem de aile bütçelerine katki saglayacak. 14 yildir bu ve buna benzer birçok proje yürüttük. Sayimiz bin 100 kisi ve yillik bal üretimini 800 tona yükselttik. Bizim için büyük bir basari. Kalkinma Ajansi’nin destekleriyle temel petek üretimi, üniversite is birliginde ari hastaliklari laboratuvari, ari yemi üretim tesisi kuruyoruz. Bununla ilgili yine bal paketleme ve isleme tesisleri kuruyoruz. Bu da bölgedeki aricilarin ham madde teminini kolaylastiracagi gibi is imkani da oluyor" dedi.

4 projenin faaliyete geçtigini aktaran Asan, "Yil sonuna kadar tamamlanacak. 25 bin arili kovan dagitilsa yine talep var. Bölgemiz aricilik için çok elverisli. Bizlere katki sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanligina, GAP Kalkinma Ajansina, valiligimize, il ve ilçe müdürlüklerimize çok tesekkür ederim. 81 bin arili kovanimiz var il genelinde. Bununla ilgili markalasma projemiz de hayata geçti. Bütün kurumlarimiz bizimle beraber" seklinde konustu.

Kaynak: İHA