Diyetisyenden Bayramda Beslenme Önerileri

Bayram için beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Gültaç Dayi, güne mutlaka yüksek hacimli ve düsük kalorili besinler ile baslanmasini söyleyerek, “Tatli olarak hamurlu ve serbetli tatlilar yerine meyveli tatlilar tercih edilmeli” dedi.

Diyetisyenden Bayramda Beslenme Önerileri
Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayi, yeme aliskanliklarinin degistigi Ramazan sonrasinda, normale dönüs sürecinin kontrollü bir sekilde gerçeklestirilmesinin önemine vurgu yapti. Gültaç Dayi, bu süreçte yasanan hazimsizlik ve mide problemlerini önlemenin yollarini, tatli tüketirken dikkat edilebilecek hususlari, ana ögünlerde porsiyon kontrolü yöntemlerini ve artirilan su tüketimi ile hareket miktarinin metabolizma üzerindeki etkilerini anlatti.

Diyetisyen Gültaç Dayi’nin vermis oldugu tavsiyeler su seklide:

Hamurlu ve serbetli tatlilar yerine sütlü veya meyveli tatlilari tercih edin

“Özellikle bayram süresince ve sonrasinda, çevrenin israrci tutumlarindan ve asiri yeme egiliminden mümkün oldugunca uzak kalinmalidir. Eger tatli tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, serbetli tatlilar yerine, sütlü veya meyveli tatlilar tercih edilmelidir. Günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Meyveler vücudunuza karbonhidrati yeterli oranda almanizi saglayacagindan, tatli isteginizde de azalma olacaktir.

Güne kahvalti ile baslayin

Yeterli enerji ile güne baslarsaniz, gününüz daha güzel seçimlerle geçer. Kahvalti sofranizdan esmer ekmek ve bol çig sebzeyi eksik etmeyin. Bayram sofralari içinse yüksek hacimli, düsük kalorili besinler seçin. Sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düsük yag ve kalori içerigi olan yiyecekler, ana yemegin yaninda servis edilecek saglikli aperatiflerdir. Et tüketiminin arttigi bayramlarda, ögünlerin kalori degerini düsürmek, sindirime yardimci olmak ve saglik sorunlari ile tadinizi kaçirmamak için mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, yagsiz etleri izgara, haslama veya firinda pisirerek pilav, makarna, ekmek esliginde yemekten çok, sebze veya salatalarla tüketmelisiniz. Porsiyon kontrolünde en kolay yöntem kendi avuç içiniz kadar hesap etmektir. Yine hayali olarak bir tabagi dörde bölerseniz yarisini sebzeler, çeyregini et, diger çeyregini de yogurt ile doldurmak da kolay porsiyonlama yöntemidir.

Besinleri iyi çigneyin

Besinleri iyi çigneyerek küçük lokmalar halinde getirmeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirilecek ve kullanilacaktir. Sindirim sikayetleri yasamayacak, siskinlik, hazimsizligin önüne geçmis olacaksiniz.

En az 2 litre su tüketin

Bayram boyunca, çay, kahve, mesrubat tüketiminin artmasi ile su içmek ikinci plana atiliyor. Oysaki düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayi canlandirmak için yapmaniz gereken en önemli beslenme kurali, günde 8-10 bardak su içmektir. Özellikle yaslilar ve tansiyon hastalarinin gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarini tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçinmalarini öneriyoruz.

Hareketinizi artirin

Islerinizin yogunlugundan, zamansizliktan sikayetçiyseniz iste size altin firsat. Bayram tatilinde yürüyüs yapin. Gün içinde yapacaginiz 30-45 dakikalik tempolu yürüyüsler hem Ramazan ayinda yavaslayan metabolizmayi hizlandiracak, hem de bayramda yediklerinizi sindirmenize yardimci olacaktir.

Beslenmede önemli ipuçlari;

10 adet yaprak sarma yerseniz beslenmenizden 2 dilim ekmek azaltin.

1 dilim börek için beslenmenizden 2 dilim ekmek + 1 dilim peynir azaltin.

1 dilim baklavanin; 1 ögün kadar kalori içerebilecegini unutmayin.”
Kaynak: İHA