Diyetisyen Uyardi Açiklamasi 'Bayramda Ögünleri Azar Azar Artirin'

Ramazan ayi boyunca devam eden 2 ögün beslenme düzeninden normal beslenme düzenine geçiste yeme davranislarinin kontrol altinda tutulmasi gerektigini belirten Diyetisyen Aysun Ipek Yilmaz, “Özellikle ögünleri azar azar artirmak gerekirken bayram geleneklerinin önemli parçasi olan tatlilar, hamur isi gidalar ve yemekler ile birlikte ögün içeriginin hizla artmasi kaçinilmazdir” dedi.

Diyetisyen Uyardi Açiklamasi 'Bayramda Ögünleri Azar Azar Artirin'
Liv Hospital Samsun Beslenme Diyet Uzm. Dyt. Aysun Ipek Yilmaz, Ramazan sonrasi beslenme konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Ögün sayisi kontrol atina alinmali

Ramazan ayi boyunca devam eden 2 ögün beslenme düzeninden normal beslenme düzenine geçiste yeme davranislarinin kontrol altinda tutulmasi gerektigini söyleyen Dyt. Aysun Ipek, “Özellikle ögünleri azar azar artirmak gerekirken bayram geleneklerinin önemli parçasi olan tatlilar, hamur isi gidalar ve yemekler ile birlikte ögün içeriginin hizla artmasi kaçinilmazdir. Ögün sayisi da kontrol altina alinmayip sik sik yemek yendiginde artik bayram sevinçlerinin yerini mide bagirsak problemleri ve agrili geçen günler alacaktir. Bazi beslenme yaklasimlarini dikkate alarak bu sorunlari yasamadan ve istediklerinizi yiyerek bayrami saglikla, keyifle tamamlayabilirsiniz” diye konustu.



Bayram kahvaltisinda yemekleri yavas yemeye özen gösterilmeli

Ramazan ayinda en çok özlenen ögünün kahvalti olduguna dikkat çeken Dyt. Ipek, “Bu da bayram sabahi masasinda porsiyon kontrolünde zorluk yasanmasina sebep olabilir. Burada kati bir uygulamaya gitmektense öncelikle yemekleri yavas yemeye, iyi çignemeye özen göstermek gerekir. Bunun yani sira, yemekten hemen sonra asiri su tüketiminden, meyve veya tatlidan uzak durmak yeterli olacaktir” seklinde konustu.



Serbetli tatlilari fazla tüketmeyin

Tatli tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere de deginen Dyt Ipek, “Bayramin vazgeçilmez tercihi serbetli tatlilar miktari abartildigi takdirde sadece kisa sürede kilo alimina degil, mide yanmalari, reflü, gastrit, kabizlik problemlerine yol açabilir. Tatli ayri bir ögün olarak aç karnina tercih edilmelidir. Tatli tüketiminizi hava kararmadan önce bitirin, aksam yemeginin hafif olmasina özen gösterin. Örnegin; ekmek ve pilav grubu tercih etmeyin. Yemek yemeye duyulan özlem ile sürekli yemek yeme egilimi su tüketimini geri planda birakabilir. Ayrica suyun eksikliginden dogan susuzluk sinyali beyinde açlikmis gibi hissedilebilir ve yiyeceklerin asiri tüketimine neden olabilir. Günde yaklasik 2,5 litre su, yemeklerden 15 dakika önce ve yemeklerden 1 saat sonra olacak sekilde tüketilmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA