Deprem Ve Sel Sonrasi Sanliurfa'da Turizm Sezonu Basladi

Deprem ve sel felaketinin ardindan Sanliurfa turizmi yeniden canlandi. Tarihi ve turistik mekanlarin en az hasar gördügü il, 2023 Yili Islam Dünyasi Turizm Baskenti ilan edilmesi ve hazirliklarin tamamlanmasiyla Ramazan Bayrami ve sonrasinda turist akinina ugramasi bekleniyor.

Deprem Ve Sel Sonrasi Sanliurfa'da Turizm Sezonu Basladi
Sanliurfa Büyüksehir Belediyesince geçtigimiz yillarda gecekondular yikilarak tarihi Kizilkoyun Nekropolü gün yüzüne çikarildi. Gün yüzüne çikarilan onlarca tarihi magara, kültür sosyal isler daire baskanligi öncülügünde isiklandirilarak isil isil bir görünüme kavusturuldu. Turizme kazandirilan alanda, tarihi ve turistik Kizilkoyun Nekropolünde kent turizmi ele alindi. Ney dinletisi ile baslayan etkinlik, tiyatro oyuncusu Hasan Ocakoglu’nun Stand-Up gösterisi ile devam etti. Devam eden etkinlikte, tarihi magaralarda turizm paneline geçildi. Harran Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal ve tarih arastirmacilarinin deprem ve sel sonrasi görsel sunumlarla ele aldigi kentin, bölgede en az hasar gören illerin basinda geldigi bildirildi.

Kentte, 3 cami ve bir kilisenin agir hasar aldigini görsellerle aktaran Prof. Dr. Mehmet Önal, bu dini ve tarihi mekanlarin da restore edildigini belirtti.

Etkinlik sonrasi açiklamada bulunan Sanliurfa Büyüksehir Belediyesi Kültür Sosyal Isler Daire Baskani Niyazi Kocadag, “Sanliurfa zaten turizme dünden hazir bugün de harika bir panele ev sahipligi yapiyoruz. Bizim ziyaretçilere açik hiçbir ören yerinde herhangi bir hasar yok. Zaten Sanliurfa depremi en az hasarla atlatan sehirlerden biridir. Deprem öncesi biliyorsunuz inanilmaz bir çikis yakalamistik. Bayramla beraber Sanliurfa inanç turizminin de merkezi oldugu için ramazanda bu hareketlilik basladi.

Bayramdan sonra da bekledigimiz o deprem öncesi çikisi devam ettirerek gidecegiz. Su anda bizim 1 milyona yakin bir ziyaretçi rakamimiz vardi. Bu sene 2023 Islam Dünyasi Turizm Baskenti oldugumuz için bir buçuk milyonun üzerinde bir ziyaretçi bekliyoruz" dedi.

Deprem ve sel sonrasi Sanliurfa’nin eski günlerine dönmeye basladigini belirten Harran Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal, “Depremin en az tesir ettigi zemin ana kaya olan yerler ki Göbeklitepe de suan ziyaretçilere açik bir sekilde ziyaret edilebiliyor. Herhangi bir deprem etkisi yok. Ayni zamanda yine sehir olarak depremden en az etkilenen il Sanliurfa’mizdir. Su an civil civil zaten bayramla birlikte de sokaklar dolup tasiyor yollar. Sehirde tüm restoran ve kafeler mutfagiyla açik bir sekilde faaliyet gösteriyor. Dolayisiyla sehir deprem öncesi haline dönmüs durumdadir. Sanliurfa’da hasar gören agir tespitli 3 tane camimiz vardi, bir tane de kilisemiz vardi onlarin enkaz kaldirma çalismalarini ve arkeolojik kazi çalismalarini bitirdik” ifadelerini kullandi.

Sanliurfa turizm acente yetkilileri ve rehberler de birer konusma yaparak hazirliklarini tamamladiklarini ve ziyaretçileri kentte beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA