Dünya Saglik Turizmi Konseyi Dönem Baskanligi KKTC'ye Geçti

Türkiye’nin kurucu baskanliginda Monako’da kurulan ve bugün 56 ülkenin yer aldigi Dünya Saglik Turizmi Konseyi Dönem baskanligi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geçti.

Dünya Saglik Turizmi Konseyi Dönem Baskanligi KKTC'ye Geçti
Dünya Saglik Turizmi Konseyi (Global Healthcare Travel Council-GHTC) Genel Kurulu Hirvatistan Baskanligi’nda yapildi. Türkiye’nin kurucu baskanliginda Monako’da kurulan ve ABD, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Birlesik Krallik, Estonya, Hirvatistan, Hindistan, Nijerya, Panama, Polonya, Senegal, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’in katilimi ile bugün 56 ülkenin yer aldigi Dünya Saglik Turizmi Konseyi Dönem baskanligi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geçti. Konseyin yeni dönemde Yüksek Istisare Kurulu Baskanligini KKTC Basbakan Yardimcisi, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakani Fikri Ataoglu üstlenirken örgütün baskanligina da Kibris Saglik Turizmi Konseyi, KKTC Milletvekili Dr. Ahmet Savasan seçildi. Çin, Suudi Arabistan, Hirvatistan, Almanya, Hindistan, Kirgizistan, Moldova ve Fas baskan yardimcisi ülke oldu.

"GHTC her türlü ayrimciliga karsi"

Hirvatistan’da saglik turizminin gelistirilmesinden sorumlu Saglik Bakan Yardimciligi görevi de yapmis olan, Konseyin 6. dönem baskani Dr. Miljenko Bura’nin açilis konusmasini yaptigi genel kurul toplantisini GHTC Kurucu Baskani Emin Çakmak yönetti. Dünya Saglik Turizmi Konseyi’nde siyasi degerlendirme ve herhangi bir konuda ayrimcilik yapilamayacagina vurgu yapan Çakmak, gerekli kosullari yerine getiren ülkelerin kendi bayraklari ve dilleriyle örgüte üye olabilecegini ve seçimlere de katilabilecegine isaret etti. Çakmak konusmasinda ayrica, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin baskanliga aday olabilmek için gereken bütün kosullari yerine getirdigini ve dönem baskanligina aday olmasinda herhangi bir sorun bulunmadigini da duyurdu.

Akreditasyon, dijitallesme konulari tartisildi

Faaliyet raporunun dönem baskani Hirvatistan tarafindan sunuldugu genel kurul toplantisinda GHTC’nin uluslararasi aginin genisletilmesi, yeni üye ülke kayitlari, akreditasyon, egitim programlari, dijitallesme, saglik turizmi alaninda yasanan gelismeler gibi konular ele alindi. Savasan, genel kurulun bilgisine KKTC’nin dönem baskanliginda hayata geçirmeyi planladiklari projeleri sundu.

"Hedefimiz üye ülkeler arasi isbirligini artirmak"

Basbakan Yardimcisi, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakani Fikri Ataoglu’nun da katilarak konusma yaptigi genel kurul toplantisinda, Ataoglu ülke temsilcilerini saglik turizminin gelismesine koyduklari degerli katkilardan ötürü kutladi. Bakan Ataoglu, Çakmak’a KKTC’nin Dünya Saglik Turizmi Konseyi’nde ilk günden bu yana temsil edilmesine verdigi belirleyici destekten ötürü tesekkür etti. Ataoglu KKTC’nin dönem baskanliginda öncelikli olarak küresel boyutta saglik turizminin gelismesine ve gerek üye ülkelerin birbirleri arasinda gerekse de üye ülkeler ile Kuzey Kibris arasinda is birliginin artirilmasina yönelik çabalarin destekçisi olacaklarini belirtti.

Global Healthcare Travel Form KKTC’de yapilacak

Konseyin 2023-24 döneminde yapacagi çalismalara gereken destegi vereceklerinin altini çizen Bakan Ataoglu, 2024 yilinda Saglik Turizmi Forumu’nun (Global Healthcare Travel Forum) KKTC’de uluslararasi katilimla gerçeklesmesine ev sahipligi yapmak da dahil olmak üzere, GHTC’nin kurumsallasmasina ve uluslararasi görünürlügünün artmasina da katki saglayacaklarini söyledi.



Dünya Saglik Turizmi Konseyi’ne KKTC’yi temsilen 7’ci dönem baskani seçilen Dr. Ahmet Savasan, örgütün 2018 yilindan bu yana Baskan Yardimciligini yürütüyordu.
Kaynak: İHA