Salkim Güvesiyle Mücadeleye Büyüksehirden Destek
Üzümün baskenti Manisa’da bag salkim güvesine karsi biyoteknik mücadele sürüyor. Manisa Büyüksehir Belediyesi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü isbirliginde gerçeklestirilen projede Yunusemre ilçesine bagli Ortaköy ve Türkmen Mahallelerinde 437 dekar bag alaninda 71 üreticiye 26 bin feromon tel tuzak destegi verildi. Firma teknik elemanlari ve vatandaslar tarafindan baglara asilan tel tuzaklar, salkim güvesine zararlisina karsi biyoteknik mücadele saglayacak.

Büyüksehir Belediyesi’nin yüzde 100 hibesi ile temin edilen tel tuzaklar, firma teknik elemanlari ve vatandaslar tarafindan baglara asildi. Düzenlenen programa Manisa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ali Öztozlu, Kirsal Hizmetler Dairesi Baskani Yilmaz Usta, Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, MHP Yunusemre Baskani Cemal Kutlar, Yunusemre Ilçe Tarim Müdürü Bülent Güleç, Tarim ve Hayvancilik Sube Müdürü Sadan Aslay, Türkmen Mahalle Muhtari Erol Akgün ve mahalle sakinleri katildi.
Programda konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “En önemli paydasimiz Büyüksehir Belediyesi. Ben Büyüksehir Belediye Baskanimiz Cengiz Ergün’e sükranlarimi arz ediyorum. Tarimla ilgili yürüttügümüz projeler hakikaten karsilik buluyor. Projelerimiz Büyüksehir Belediyesi tarafindan destekleniyor ve projelerde is birligi yapiyoruz. Sahada da birlikte çalisiyoruz. Güç birligi olunca da çok faydali isler ortaya çikiyor. Yerel yönetimlerin tarima, hayvanciliga aktaracagi kaynaklarda isbirligi yapmaktan her zaman memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandi.
Kirsala saglanan destekleri anlatti
Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’ün selamlarini ileterek konusmasina baslayan Genel Sekreter Yardimcisi Ali Öztozlu ise, “Geçen sene kirsala, hayvanciliga toplam 70 milyon liralik dev bir bütçe ayirmistik. Onlarca projeyi hayata geçirdik. Bunun içerisinde tohum ve gübre dagitimlari, üzüm sepeti ve zeytin kasasi dagitimlari, hayvan içme suyu göleti yapimi ve temizlikleri, damizlik koç dagitimlari ve biyoteknik mücadelede sirke dagitimi ile feromon tuzak dagitimi gibi desteklerimiz oldu. Bu çalismalardan mutluyuz, gururluyuz. Ulu Önder Atatürk’ün de dedigi gibi ‘Köylü Milletin Efendisidir’ mantigiyla hareket ediyoruz. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Cengiz Ergün’ün talimatlariyla bu sene 2023 yilinda toplam 122 milyon liralik bütçeyi kirsala ayirdik. Sonradan ilave olan projelerle 130 milyon liralara kadar dayanacak” dedi.
"Onlarca projeyi hayata geçirdik"
Yakin zamanda yasadigimiz pandemi süreci ile yakin cografyada yasanan savas durumunun tarim ve hayvanciligin olmazsa olmaz oldugunu bütün dünyaya gösterdigini belirten Genel Sekreter Yardimcisi Ali Öztozlu, “O yüzden üretmemiz gerekiyor. Bizim bu projelerde en büyük destekçimiz Il Tarim ve Orman Müdürlügü oldu. Onlarca projeyi bir arada hayata geçirdik. Insallah bu sene de sizlerden gelecek istekler istikametinde birçok projeyi hayata geçirecegiz” diye konustu.
MHP Yunusemre Ilçe Baskani Cemal Kutlar ise, “Ben de bir çiftçi olarak bu tarz desteklerden çok memnunum. Türkmen Mahallesi’ne baktigimda, altyapisi tamamlanmis, üstyapisi tamamlanmis, üretime de destek veriliyor. Allah bin kere razi olsun. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Cengiz Ergün ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü’müzün isbirliginde böyle bir proje hayata geçiyor. Insallah bu tarz yatirimlarimiz artacak. Bizim derdimiz buradaki ekonomiyi, tarimi arttirmak” dedi.
Projeyle ilgili teknik bilgiler aktardi
Kirsal Hizmetler Dairesi Baskani Yilmaz Usta ise, proje hakkinda teknik bilgiler verdi. Daire Baskani Yilmaz Usta, “437 dekar bag alanina 26 bin feromon tel tuzak, 71 adet üreticimize yüzde yüzde hibe destekli olarak Büyüksehir Belediyesi tarafindan veriliyor. Projenin sahadaki takibini de Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü yürütecek. Baglara tarim teskilati tarafindan ilaçlama uyarisi verilmeden salkim güvesi için ilaç atilmayacak. Bölge özellikleri ve zararli yogunlugu degerlendirildiginde sifir ilaçlama yapilacagini öngörüyoruz. Hayirli ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.
Ardindan üreticilerin bundan sonraki süreçte baglarinda yapmalari gerekenler ile ilgili bilgiler paylasildi. Daha sonra firma yetkilisi Ziraat Mühendisi Sema Döngel ile Bölge Müdürü Mehmet Coskun da vatandaslara bilgiler aktardi. Mahalle Muhtari Erol Akgün de konusma yaparak Mahallelerine ve kirsal kalkinmaya sagladigi destekler nedeniyle Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’e tesekkür etti.
