Baskan Oral, 'Altinova'yi Dünya Taniyacak'

Altinova Belediye Baskani Metin Oral, Turizm Haftasini nedeniyle yaptigi açiklamada, turizm alaninda da ilçenin geliserek bölgenin gözde yerleri arasina girdigini dile getirdi.

Baskan Oral, 'Altinova'yi Dünya Taniyacak'
Turizm ve tarih alanlarinda ilçede ciddi çalismalarin basladigini ifade eden Baskan Oral, Çobankale kazi çalismalarini yilin 365 günü devam ettigini söyledi.

Yalova Kiyilari Antik Liman ve Su Yüzey Çalismalari’nin da devam ettigini söyleyen Oral, "Bu çalismalarda, milattan sonra 4. yüzyildan 12. yüzyila kadar degisik dönemlere tarihlenen buluntular tespit edilmistir. Yine ayni çalismada kayip Civetot/Kibotos Kalesi bulunmustur. Öte yandan, 2021 yilinda Helenapolis Antik Kenti Yüzey Arastirma çalismalari da basladi" diye konustu.

Osmanli diyari Altinova’nin Hersekzade Ahmet Pasa Külliyesi, Helenapolis Antik Kenti, Gölbey’in Evi ve Deniz Feneri gibi tarihi eserlerinin sahip çikilarak korunmasi gerektigini söyleyen Oral, söyle konustu:

"Ticaretin can damari Ipek Yolu’nun geçis noktasi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnameyi yazmaya basladigi ve Osmanli Beyligi’nin Haçlilara karsi ilk zaferini elde ettigi Bafeus Savasi ile Beylik Düzeninden Devlet düzenine geçtigi Hersek Bölgesi ile Altinova tarihi bakimdan da birçok zenginlige sahiptir. Dünya çapinda kuracagimiz müzelerle de ilçemizi önemli bir merkez olacaktir. Dogal güzellikleri, tarihi ve turistik yapisi ile zengin bir doga turizmi potansiyeline sahip olan Altinova’da doga turizminin gelismesi için yogun çaba harcaniyor. Çevrenin bozulmadan korunmasini hedefleyen eko turizmi diger adiyla doga turizmi, dünyada en hizla büyüyen sektör haline geldi. Türkiye’nin tek tapulu gölü olan Hersek Lagününün dogal zenginligi ulusal ve uluslararasi platformlarda tanitip, içerisinde yer alan kuslarin, göl içinde ve çevresindeki bitki örtüsünün ve diger canlilarin ilgili kurum ve kisilerle isbirligi içerisinde etkili bir sekilde korunmasini hedeflemekte."

Bin 40 hektarlik özel alan

Askeri bölgeden belediyeye devredilen bin 40 hektarlik alanda yer alan dogal kum plajlinin büyük önem tasidigini anlatan Oral, sözlerini söyle tamamladi:

"Sahilin arkasinda yer alan dogal zenginlikleri çok fazla olan ormanlik alan bölgemiz açisindan ayri bir önem tasimakta. Çok özel bitkileri ve dogal meyve agaçlarini bünyesinde barindiran ormanlik alanda ilgili bilim adamlariyla birlikte gerekli çalismalar baslatildi. Türkiye’de ilk ve tek olan Engelsiz Kus Gözlem Kulesi, Doga Egitim Merkezi ile Tibbi Aromatik Bitkiler Bahçemiz ilçemiz turizmi açisindan büyük önem tasimakta. Okullar önemli ve özel kentlere nasil geziler düzenliyorsa Hersek bölgemize de ayni sekilde gezi turlari düzenlenecek. Ülkemizin tek tapulu gölü olan Hersek Lagünü ve basta flamingolar olmak üzere 252 kus türünün yer aldigi Kus Otelimiz, Osmangazi Köprüsü’nün hemen bir ayaginin altinda bulunan 2 kilometrelik Hersek sahilimiz, kent ormanlarimiz turizm degerlerimiz olmaktadir. Kardesligi, tarihi, sanayiyi ve kültürleri dogasinda bulusturan Altinova olarak sahip oldugumuz degerleri harekete geçirerek bölgemize katma deger kazandirmayi hedefliyoruz."
Kaynak: İHA