Bayburt Anadolu Mektebi Ögrencileri Yazar Mustafa Kutlu'yu Anlatti

Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan yürütülen Anadolu Mektebi Bayburt’ta projesiyle hayata geçen yazar okumalari ve Mustafa Kutlu Il Paneli, liseli ögrencilerinin özgün degerlendirmeleriyle gerçeklesti.

Bayburt Anadolu Mektebi Ögrencileri Yazar Mustafa Kutlu'yu Anlatti
Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçeklesen panelde depremde hayatini kaybeden vatandaslar için saygi durusunda bulunuldu ardindan Istiklal Marsi okundu.

Il Milli Egitim Müdürü Rahmi Güney, panelin açilis konusmasinda “Düsünce, sanat ve kültür hayatimizda büyük etkileri ve katkilari olan yazarlarimizin eserlerinin okunmasi, degerlendirilmesi ve yorumlanmasina dayali bir çalisma yürütmeyi hedefleyen Anadolu Mektebi projesini, Il Millî Egitim Müdürlügümüzce bu yil Bayburt’ta baslattik ve ekibimizle, ögrencilerimizle büyük bir coskuyla yürüterek yazar okumalarimizi ve panel bulusmalarimizi sürdürmekteyiz. Ögrencilerimiz, bu süreçte medeniyetimizin birikimi olan öncü yazarlarin eserleriyle tanistikça, kültürel derinlige ve birikime ait okuma aliskanligi kazandikça, öz kültür ve düsünce dünyalarini fark ettikçe, kendilerini topluluk önünde ifade ettikçe ve ögrencilerimizin fikir dünyalari zenginlestikçe bizler de bahtiyar oluyor, yavrularimizla gurur duyuyoruz. Anadolu cografyasinda yetisen ve yakin tarihte iz birakan Mehmet Akif Ersoylar, Necip Fazil Kisakürekler, Mustafa Kutlular, Nurettin Topçular, Ahmet Hamdi Tanpinarlar, Yahya Kemal Beyatlilar ve daha adini sayamadigimiz nice yazarlar, sairler ve sanatçilarin yazin hayatimiza, milli, manevi ve insani mirasimiza olan katkisini evlatlarimizin içsellestirebilmesi en büyük gayemizdir.” ifadelerine yer verdi.

Il Milli Egitim Müdürü Rahmi Güney, konusmasinin devaminda ülkemizde yasanan depremler nedeniyle bassagligi mesaji vererek açiklamalarda bulundu: “6 Subat’ta yasanan ve ülkemizi yasa bogan elim afetler sonrasinda deprem bölgesindeki vatandaslarimiz için yediden yetmise tek yürek olup el ele, gönül gönüle, verilen insani mücadeleye taniklik ettik. Büyük acilar ve kayiplar yasadigimiz bu dönemde millî birlik ve beraberlik ruhu içinde bu süreci atlatacagimiza inaniyoruz. Var gücümüzle yaralari sarmaya devam edecegiz. Umudumuzu kaybetmedik, hiç kuskusuz kaybetmeyecegiz.” diyerek Neset Ertas’a ait Sabreyle Ey Gönül siirinden dizeler okudu.

Sabreyle gönül sabirsiz olma,

Cümleyi gönlüne yar eden vardir.

Darda kaldim diye umutsuz olma,

Yog iken dünyayi var eden vardir.

Öz gönülden bizim yârimiz olan

Sevdasi sinede narimiz olan

Su çark-i dünyada birimiz olan

Dogup su cihani nur eden vardir.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise depremde hayatini kaybeden vatandaslari anarak basladigi konusmasinda Bayburt Üniversitesi olarak deprem bölgesine destek vermeye gayret ettiklerini ve üniversitenin tesislerini Bayburt’ta konuk olan depremzedeler için açik tuttuklarini belirtti.

Ayrica Bayburt Üniversitesi olarak Il Milli Egitim Müdürlügü ile bu tür programlar için isbirligi yapmaktan memnuniyet duyacaklarini ifade etti.

Protokol konusmalarindan sonra Mustafa Kutlu’nun hayatini anlatan belgesel izlendi. Milli Irade Anadolu Lisesi, Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi, Rekabet Kurumu Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi ögrencileri; okuduklari eserlerden hareketle yazarin insana, hayata ve dünyaya dair fikirlerini dile getirdiler.

Mustafa Kutlu Il Paneli, liseli ögrencilerin degerlendirmelerinin ardindan sona ererken il protokolü ile programin hazirlanmasinda emegi geçen ögretmenler ve ögrenciler günün anisina hatira fotografi çekildi.
Kaynak: İHA