Hamsi Sezonu Kapatti, Vatandas Istavrit Ve Mezgite Yöneldi
Karadeniz’de bu yil ince olmasindan dolayi çogu zaman tercih edilmeyen hamsi sezonu kapatti. Soguk havaya ragmen palamutun bol olmasi nedeniyle en durgun sezonunu yasayan hamsinin olmayisi vatandasi bugünlerde istavrit ve mezgite yöneltti.

Hamsi eli ayagini çekti
Balikçi esnafi Turgay Memis, bu sezon hamsinin küçük olmasi nedeniyle vatandasin sikayetçi oldugunu belirterek hamsi için sezonun bittigini söyledi.
Vatandasin istavrit ve mezgite ilgi gösterdigini kaydeden Memis, “Hamsinin elini ayagini çektigini söyleyebiliriz. Bu sene hamsi zaten küçük geldi. Vatandas ondan biraz sikayetçi. Bundan sonra tahminime göre hamsi olmaz. Ama bunun yaninda bol balik çesitleri var. Istavrit, mezgit, sargan, somon, alabalik bol miktarda geliyor. Hamsi dün vardi ama bugün gelmedi. Sezonda mükemmel bir palamut oldu. Tahmin etmedigimiz sekilde 4.5 ay boyunca hamsi tezgahlarda oldu. Insallah seneye büyük hamsi çikar. Bugün baktigimizda istavrit 60-90 TL’den, mezgit 50-80 TL arasinda degisiyor. Izmir’den gelen baliklar var 25 TL’den satiliyor. Gelen vatandas hamsiyi soruyor ama hamsiden çok sikayetçiler. Bu sezon satilan hamsiler çok ince ve taze idi. Bu sene hamsinin ince çikmasinin sebebi de bol palamutun olmasidir. Sezon erken bitti diyemeyiz hamsi olarak sezonu bitirdik diyelim ama bundan sonra Ramazan Bayramina kadar bol balik çikmasini bekliyoruz” dedi.
“Bu sene palamut bol oldu, hamsi de fena gitmedi”
Balikçi esnaflarindan Gökhan Aydin ise av sezonunun bu sene iyi geçtigini dile getirerek “Balik yemedim diyen yalan konusur. Bu sene palamut bol oldu, hamsi de fena gitmedi. Hamsi yavas yavas azalmaya gidiyor. Vatandas bu sene iyi balik yedi. Sezon bitene kadar istavrit, mezgit çikar. Fiyatlar normal seyrediyor. Istavrit ve mezgit 60 TL’den satiliyor. Sargan 110 TL, palamut 50 TL, tirsi 40 TL, izmarit 25 TL’den satiliyor. Vatandas hamsiyi soruyor ancak ince oldugu için tercih de edilmiyordu. Çogu tekne limana çekti. Sezon yavas yavas bitiyor. Ramazan ayinda da insallah balik çikar da vatandas bol bol tüketir” ifadelerini kullandi.
Dogu Karadeniz için kuvvetli rüzgar ve firtina uyarisi
Meteoroloji Genel Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, Dogu Karadeniz’in iç kesimlerinde güney yönlerden firtina 50-80 km/saat, yüksek kesimlerde kuvvetli firtina yer yer hamleli tam firtina 80-100 km/saat seklinde esecegi tahmin edildigi belirtildi. Yapilan uyarida, meydana gelmesi muhtemel ulasimda aksamalar, soba ve dogalgaz kaynakli baca gazi zehirlenmesi, agaç ve direk devrilmesi, çati uçmasi gibi olumsuzluklara karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi gerektigini ifade edilirken, kuvvetli rüzgar ve firtinanin Pazartesi aksam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.
