27 Kisiyi Yikintilarin Arasindan Sag Çikaran Ekibin Lideri O Anlari Anlatti

Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi arama kurtarma çalismalarina katilmak için Hatay’a giden AKUT Kocaeli ekibi, 27 kisiyi ve 1 kediyi enkazdan canli çikarmayi basardi. Ekibiyle birlikte deprem bölgesinde tanik olduklarini anlatan AKUT Kocaeli Ekip Lideri Abdurrahman Eke, "Bir canli vatandasimizi çikardiktan sonra orada 4 kisilik bir ailenin birbirine sarilmis halde cansiz olarak çikarilmasi beni çok etkiledi. Tabii ki orada bunu belli etmemeye çalistim ama buraya geldikten sonra bunun ne kadar ciddi bir travma oldugunu daha iyi anladim" dedi.

27 Kisiyi Yikintilarin Arasindan Sag Çikaran Ekibin Lideri O Anlari Anlatti
Depremin hemen ardindan Hatay’a giden AKUT Kocaeli ekibi, 34 kisiyle alanda bulundu. Türkiye genelinde AKUT 30 ekiple 227 kisiyi enkazdan sag çikarirken, Kocaeli ekibi ise 27 kisiyi yikintilarin arasindan kurtardi. Enkaz altinda 1 kediye de canli ulasan ekipler, 17 cenazeyi de çikardi. Bölgedeki arama kurtarma çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan Kocaeli’ye dönen ekip, yasadiklari tecrübeleri ve gördükleri manzaralari anlatti.

"Bu deprem, tüm ekiplerimizin ayni anda operasyona çiktigi belki de AKUT tarihindeki ilk operasyondu"

Türkiye’nin çok büyük bir afet yasadigini söyleyen AKUT Kocaeli Ekip Lideri Abdurrahman Eke, "Belki de yeryüzünde, karada yasanmis en büyük dogal afeti yasadik. Benim için ayri bir önem tasiyordu çünkü benim ailemde Hatay’da. Çocuklugumun, gençligimin, üniversite yillarimin bile geçtigi sehir Hatay. Deprem günü saat 04.20 siralarinda telefonum çaldi. Acil durum yönetimi sorumlumuz aradi, ‘Kahramanmaras 7.8 deprem, hemen çikin’ seklindeydi deprem mesaji. Aklima hemen ailem geldi çünkü Hatay’da deprem kusaginda ve zaten bu depremde en çok etkilenen illerden biriydi. Telefon geldikten hemen sonra dernege geçtim, saat 04.30 civari buradaydim. Ortalama 05.30 - 06.00 arasi bütün malzemeleri araçlara yükledik. Yaklasik iki araçlik malzememizle beraber 30 kadar gönüllümüz Yesilköy’den intikal etmek için alana geçti. Türkiye genelinde AKUT’un 30 tane arama kurtarma ekibi var. Bu deprem, tüm ekiplerimizin ayni anda operasyona çiktigi belki de AKUT tarihindeki ilk operasyondu. Gittigimiz zaman manzaranin bu kadar fena olacagini tahmin etmemistik. Toplam 30 ekibimiz 227 vatandasimizi bulunduklari zor sartlardan saglikli sartlara canli olarak çikartti. 10 tane hayvan dostumuzu canli olarak çikardik. 200 tane de vatandasimizin cenazesini enkaz altindan çikardik" diye konustu.



"Buraya geldikten sonra bunun ne kadar ciddi bir travma oldugunu daha iyi anladim"

Karsilastiklari her enkaz manzarasinin yürek yakici oldugunu ancak duygularina hakim olarak çalismak zorunda olduklarini belirten Eke, "Ben ve arkadaslarim, diger ekiplerdeki bütün arkadaslarim enkazda yapmasi gerekeni yapti ve duygularina hakim olarak oradan pek çok vatandasimizi canli olarak çikarmayi basardi. Beni en çok etkileyen olay; bir canli vatandasimizi çikardiktan sonra orada 4 kisilik bir ailenin birbirine sarilmis halde cansiz olarak çikarilmasi beni çok etkiledi. Tabii ki orada bunu belli etmemeye çalistim ama buraya geldikten sonra bunun ne kadar ciddi bir travma oldugunu daha iyi anladim. Biz hem afet öncesinde hem afet sonrasinda psikososyal egitimleri aliyoruz. Sag olsun gönüllülerimiz, içimizde bulunan psikiyatrist ve psikolog arkadaslar da operasyona giden bütün ekip üyelerine seans düzenlediler" dedi.



"Olabilecek Istanbul depremine karsi nasil müdahale etmemiz gerektigi konusunda bir çalismamiz var"

Abdurrahman Eke, muhtemel Istanbul depremine hazirlandiklarini ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bizim muhtemel bir Marmara depremine karsi eylem planimiz vardi. Zaten AFAD’imizin, yani devletimizin resmi arama kurtarma biriminin yapmis oldugu rutin egitimler ve tatbikatlar var. AKUT olarak biz hem Birlesmis Milletler’in uluslararasi arama kurtarma birligine (INSARAG) hem de AFAD’a akredite olmus bir ekibiz. Dolayisiyla risk azaltma planlariyla 81 ilde bu egitimler, bu çalismalar sürekli AFAD tarafindan ortaklasa olarak paydaslarla yapiliyor. Bizim de AKUT olarak olabilecek bir Istanbul depremine karsi nasil müdahale etmemiz gerektigi konusunda bir çalismamiz var. Kocaeli, Bursa, Tekirdag, Çanakkale gibi yakin ekipler, olabilecek Istanbul depremine karsi ilk müdahale edecek ekipler çerçevesinde Istanbul’a müdahale edebilecek bir çalismamiz, eylem planimiz, malzememiz, egitimlerimiz ve hazirligimizin hepsi tamamlanmis durumda. Fakat Kahramanmaras depremi bize sunu gösterdi; gerçekten çok büyük bir cografi alanda meydana gelirse arama kurtarma ekiplerini, malzemelerini gerek AKUT olarak gerekse diger STK’lar olarak çok ciddi sayida artirmamiz gerekiyor. Gönüllülüge çok önem vermemiz gerekiyor"

"Gerçekten o an canli ihbarlarin çok geldigi bir andi"

Deprem bölgesindeki çalismalari sirasinda sosyal medyadan çok sayida ihbar aldiklarini da vurgulayan Eke, "Hem sosyal medya üzerinden ana kamptaki arkadaslarimiza hem de sahada çalisan arama kurtarma ekipleri olarak bizlere çok ciddi ihbarlar geldi. Sosyal medya konusunda gerçekten halkimizin çok dikkat etmesi gerekiyor. Orada çok ciddi bir örnek yasadik. Antakya’dan bir dogum ihbari geldi, enkazin altinda bir kadin var ve dogum gerçeklesmek üzere diye. Karayoluyla gitmemiz mümkün degildi ama hizli müdahale etmemiz gerekiyordu. Hemen orada jandarma ve AFAD ile irtibata geçtik. Biz ihbari dogruladik, jandarma ihbari dogruldu. Çünkü bir askeri helikopterin gelip kalkmasi ciddi bir teyitten geçiyor. Dolayisiyla 3 arama kurtarmaci ve 3 doktor arkadasimizla beraber bölgeye gittik. Bölgeye gittigimizde belli bir noktada helikopter bizi indirdi. Belli bir noktadan sonra araçla gitmek mümkün degildi. Sag olsun vatandaslarin da yardimiyla malzemeleri oraya götürdük ama enkaz altinda olan kadinin esi maalesef bize, ‘Esim hayatini kaybetti, ben sadece cenazesini çikarmak için böyle bir ihbarda bulundum’ diye söylemisti. Gerçekten o an canli ihbarlarin çok geldigi bir andi. Çünkü biliyorsunuz ilk 72 saat, altin saatler bizim için çok önemli. Dolayisiyla hem zaman olarak hem de insan ve is gücü olarak orada 7-8 saat kaybettik. Belki bunu baska bir enkazda canli çikarmaya yönelik harcayabilirdik. O yüzden sosyal medyadan yapilan ihbarlara vatandaslarimizin dikkat etmesi gerekiyor. Dogrulugundan emin olmadiklari hiçbir ihbari yapmazlarsa hem bizim hem de diger arama kurtarma ekiplerinin islerini kolaylastirirlar diye düsünüyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA