TIKA Baskani Kayalar Açiklamasi 'TIKA Küresel Bir Teskilata Dönüstü'

Rahmetli Cumhurbaskani Turgut Özal tarafindan 1992 yilinda kurulan, Türkiye’nin yurt disindaki diaspora faaliyetleri içerisinde en basarili olan kurumlardan olan TIKA küresel bir teskilata dönüstü.

TIKA Baskani Serkan Kayalar, TIKA’nin hangi sartlarda ve hangi ihtiyaçlara binaen kuruldugu konusunda, "Sovyetler Birligi’nin dagilmasi ve Soguk Savas’in sona ermesiyle Türk Cumhuriyetleri bagimsizliklarini ilan etti. Ülkemiz de bölgeyle ve kurulan Türk Cumhuriyetleriyle iliskilerini gelistirmeye yönelik daha etkin bir dis politika izlemeye basladi.

TIKA’nin kurulusunu da bu çerçevede degerlendirebiliriz. TIKA, kardes Türk Cumhuriyetlerinin idari, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda kalkinmasina, refahlarina katki saglamak, ülkemizin bu alanlardaki tecrübesini paylasmak ve kalkinma alanindaki is birligimizi güçlendirmek amaciyla kuruldu" dedi.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Kayalar, TIKA’nin temsilcilikleri, proje ve faaliyet sayilari hakkinda, "TIKA, 90’li yillarda kurulmakla birlikte asil ruhunu 2000’li yillarda buldu. Bu dönemde ülkemizin yakaladigi siyasi ve ekonomik istikrar, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde ortaya konulan güçlü siyasi irade ve aktif dis politikanin bir sonucu olarak kurumumuzun faaliyet gösterdigi cografya genislemis, alanlari da artis göstermistir. Bunu ofis ve faaliyet sayilarimizdaki degisime bakarak rahatlikla görebiliriz. 2002 yilinda 12 olan ofis sayimiz bugün 60 ülkede 62 ofise ulasmis durumda. O dönemde 28 ülkede faaliyet gösteriyorduk. Bugün bu sayi 150’nin üzerine çikti. Ayni sekilde 2002’ye kadar geçen on yillik sürede toplam proje ve faaliyet sayimiz iki binin biraz üzerindeydi. Su anda iki bin proje ve faaliyeti her yil gerçeklestirir duruma geldik. Bugüne kadar toplamda 30 binin üzerinde proje ve faaliyeti hayata geçirdik. 2005’in “Afrika Yili” ilan edilmesiyle birlikte ülkemizin Afrika’daki diplomatik temsilciliklerinin yani sira TIKA ofislerimizin sayisi da hizli bir sekilde artti. Ayni sekilde 2006’nin “Latin Amerika ve Karayipler Yili” ilan edilmesi sonrasi bölgedeki ilk ofislerimizi açtik. Son dönemde ortaya konulan “Yeniden Asya Girisimi” ve ülkemizin Asya ülkeleriyle olan iliskilerini daha da derinlestirmeye yönelik adimlari da bölgedeki ofislerimizin de faaliyetleriyle yakindan takip ediyoruz. Keza Balkanlar da çok sayida ofisimizin bulundugu ve yogun faaliyetler gerçeklestirdigimiz bir bölge. En eski ofislerimizin yer aldigi ve TIKA olarak hikâyemizin de basladigi yerler olan Türk Cumhuriyetleri ise her daim proje ve faaliyetlerimizdeki özgül agirligini korumaya devam ediyor" dedi.

Kayalar, "Türk Dünyasi içerisinde farkli alanlarda iliskileri ve is birliklerini gelistirmeye, güçlendirmeye yönelik birçok kurum ile teskilatin ortaya çikmasi çok degerli. Özellikle Türk Devletleri Teskilati gibi Türk dünyasina her alanda hizmet edebilecek, diger kurum ve teskilatlara da yeni is birlikleri için zemin hazirlayabilecek kurumsal yapilarin ortaya çikmasinin önemli olduguna inaniyoruz. Türk dünyasi bizim için öncelikli bir bölge. Bu anlamda Türk dünyasi içerisinde kurulan her yeni teskilat var olan is birligini güçlendirmemize katkida bulunacaktir. Istanbul’daki zirvede “Türk Dünyasi 2040 Vizyonu”nun ilan edilmesi ve son Semerkand Zirvesi’nde KKTC’nin gözlemci üye olmasi, Türkmenistan’in teskilata dâhil edilmesi gibi adimlar Türk dünyasinin birlik ve beraberliginin güçlendigini bize gösteriyor" dedi.

TIKA’nin faaliyet alanlari hakkinda Kayalar, "Insanin dogumundan ölümüne kadar ihtiyaç duydugu her alanda bizim çalismalarimiz söz konusu. Bunlarin içerisinde egitim, saglik, kültürel is birligine yönelik eserlerin restorasyonu ve korunmasi, tarim, hayvancilik, ekonomik kalkinma, dezavantajli gruplarin desteklenmesi, gelir getirici ve istihdami destekleyecek projeler gibi birçok alani sayabiliriz. Yapilacak faaliyetleri tespit etme yöntemini açiklamak için Cumhurbaskanimizin ’Türk tipi kalkinma yardimi modeli’ olarak adlandirdigi bize özgü yaklasimdan biraz söz etmemiz gerekiyor. Bu yaklasim tarzinin aslinda bizi diger ülkelerin muadil kuruluslarindan ayiran nokta oldugunu söylemek mümkün" dedi.

Kayalar, Türk tipi kalkinma yardimi modeliyle ilgili "Biz insani merkeze alan, samimi, süreçleri seffaf bir sekilde yürüten, talep odakli, esit ortakliga dayali, yerel sikintilara yerelden çözümler üretmeyi amaçlayan ve sürdürülebilir bir kalkinmayi benimsiyoruz. Dolayisiyla yapilacak faaliyetlerin tespitinde gittigimiz ülkelerdeki insanlarin talep ve ihtiyaçlarindan yola çikiyoruz. Bu ülkelerin her alanda kalkinmasina ve refahlarini artiracak somut projeleri hayata geçirmeye çalisiyoruz" dedi.

Kayalar, ise alimlarla ilgili yaptigi açiklamada, "Bu tabii üniversiteden mezun olmaya hazirlanan veya mezun olmus gençlerimiz açisindan önemli bir soru. Biz bir kamu kurumu olarak hizmet verdigimiz için KPSS ile alim yapiyoruz. Uzman yardimciligi kadromuz için üniversitelerin Uluslararasi Iliskiler, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Iktisat, Isletme, Maliye, Hukuk, Sosyal Hizmetler, Insaat Mühendisligi ve Mimarlik gibi bölümlerinden mezun olan gençlerimiz açilan kadro ilanlarina gerekli belgeleri teslim etmek sartiyla basvurabilirler. Açilan her kadronun kendine özgü sartlari söz konusu olabildigi için gerekli nitelikleri o kadroya göre degerlendirmek lazim. O nedenle TIKA’da görev almak isteyen gençlerimizin web sitemizden ve kamu personeli alimi duyurusu yapilan resmî platformlardan kadro için istenen nitelikleri incelemeleri gerekiyor. Sonrasinda basvuru sartlarini saglayan adaylar arasindan alinacak personel sayisina göre belli sayida adayi mülakata çagiriyoruz. Burada TIKA’nin çalisma alani, kalkinma, faaliyet gösterdigimiz bölgeler ve genel kültüre iliskin sorular kendilerine yöneltilir. O sebeple adaylarin kendilerini ifade etme biçimi ve bahsedilen konulara hâkimiyetinin de kriterlerimiz arasinda oldugunu söyleyebilirim. Ayrica yurt disinda faaliyet gösteren bir kurum olarak adaylarin bildigi yabanci diller ve seviyelerinin de kendileri için avantaj teskil edecek bir özellik olacagini belirtmekte fayda görüyorum. Biz küresel gelir adaletsizligi, iklim degisikligi ve göç gibi dünyadaki meseleler üzerine kafa yoran, hem teorik bilgiyi önemseyen hem de sahaya ilgi duyan gençlerimizle birlikte çalismak isteriz. Sürekli sahada olan, insanlarin problemlerine çözümler üretmeyi amaçlayan TIKA, bu manada motivasyona sahip olan gençlerimizin kendini bulabilecegi bir kurum" dedi.

TIKA olarak Türk tarihinin en eski yazitlari olan Orhun Abidelerinin bulundugu Mogolistan’da önemli çalismalara imza attiklarinin altini çizen Kayalar, "1994 yilinda Türk Anitlari Projesi ile basladigimiz proje ve faaliyetlerimizi 2004 yilinda Ulanbator Program Koordinasyon Ofisimizin açilmasinin ardindan artirarak ve çesitlendirerek devam ediyoruz. 2014 yilinda Cumhurbaskani’mizin talimati ile 11 kilometre uzunlugundaki Bilge Tonyukuk Kara Yolunu insa ederek Mogol tarafina teslim ettik. 2015 ve 2016 yillarinda Bilge Tonyukuk Aniti’nda Türk ve Mogol uzmanlarindan olusan bir heyetle ortak kazi çalismalarini gerçeklestirdik. 2017 yilindan bu yana gerek Göktürk dönemine ait tarihî eserlerin ve arkeolojik buluntularin doga sartlarina karsi koruma altina alinmalari için çagdas müzecilik anlayisina göre bulunduklari alanda sergilenmeleri gerekse de anitlarin yerli ve yabanci turistlerce yilin her döneminde ziyaret edilebilmelerinin saglanmasi ve bölgenin kültür turizmi potansiyelinin artirilmasi amaciyla Bilge Tonyukuk Müzesinin kurulmasi için gereken çalismalari baslattik. Kasim ayinin basinda da Kültür ve Turizm Bakani’miz Sayin Mehmet Nuri Ersoy’un katilimlariyla müzemizin temel atma törenini gerçeklestirdik, 2024 yilinda bitirmeyi planliyoruz. Ata topraklarimiza hizmet etmek bizim için heyecan verici bir durum" dedi.

Kaynak: İHA