(Özel) Bursa Iznik Gölü Kuruyor Açiklamasi 'Göldeki Çekilme Korkutucu Boyuta Ulasti'

Son yillarda çekilmesi ile gündemden düsmeyen Iznik Gölü’nde su seviyesinin kritik seviyeyi geçmesi herkese korkutmaya basladi. Dron ile çekilen görüntüler ve 8-9 yil önce çekilen fotograflardaki noktalarin bugünkü halleri de gölün seviyesini daha net ortaya koydu.

(Özel) Bursa Iznik Gölü Kuruyor Açiklamasi 'Göldeki Çekilme Korkutucu Boyuta Ulasti'
DSI gölden en fazla su çeken kurum olarak bilinen Gemlik Gübre fabrikasina kisitlama getirmisti. Ancak buna ragmen Iznik gölün içinde firmaya ait pompalar ile su çekilmesi devam edilirken, yasanan yagis yetersizligi ile birlikte Iznik gölündeki kuraklik artik korkutucu boyuta ulasti.

Iznik ve Orhangazili vatandaslar ise "birileri bu duruma dur demeli" diyerek, yasanan çekilmeyi tedirginlik ile izliyor. DSI yasanan çekilme sebebiyle göldeki su seviyesinin kritik noktanin altina düsmesini resmi rakamlar ile ortaya çikardi. DSI’nin aldigi tedbirler çerçevesinde, gölden en fazla su çeken Gemlik Gübre fabrikasina geçtigimiz kasim ayinda bir yazi göndermis ve farkli önlemler alinmasinin mecburi hale geldigi belirtilmisti. DSI, gölden su çekmeye devam eden Gemlik Gübre fabrikasina buradan aldigi suyu tek tarafli olarak kesme yetkisi oldugunu vurguladi.

DSI’den fabrikaya gönderilen yazida göl su seviyesinin maksimum 85,50 metre olmasi gerektigi, en düsük seviyenin ise 83,30 olmasi gerektigi belirtilerek, DSI teknik ekiplerinin incelemesi sonucunda göldeki su seviyesinin su an itibari ile 82,96 metre seviyesinde oldugu tespit edildiginden gölden kullanilan suyun derhal durdurulmasi gerektigine de vurgu yapildi.

Dron ile çekilen görüntülerde, gölde ne kadar çok çekilme yasandigi gözler önüne serilirken, eskiden su üzerindeki iskele ise topragin üzerinde kaldi.

Öte yandan göldeki çekilmenin boyutu da 8 ve 9 sene önce çekilen ve bugün ayni noktadan çekilen karsilastirmali fotograflarla bir kez daha günyüzüne çikarildi.
Kaynak: İHA