Jeoloji Uzmanindan Mardin Için Rahatlatan Uyari

Jeoloji uzmani Fahri Çelik, Mardin’de deprem konusunda insanlarin rahat olmasi gerektigini, sehirde su an aktif fay bulunmadigini söyledi.

Jeoloji Uzmanindan Mardin Için Rahatlatan Uyari
Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, Mardin’de aktif fay hattinin bulunmadigini, ancak 4 kattin üzerinde yapilarin yapilmamasi gerektigini uyararak,” Mardin’de insanlarin tedirgin olacagi veya korkacagi bir durum yok. Geçmiste de Kiziltepe ilçemizde deprem olmustur. Bu durum gayet normaldir, dünyanin her yerinde 2 ve 3 arasinda deprem olmaktadir. Mardin’in Derik ilçesinde bir fay hatti gözüküyor ancak su an canli degil, yine de Mardin ilinde konutlar 4 katin üzerinde yapilmamali” dedi.



“Mardin’de insanlarin tedirgin olacagi veya korkacagi bir durum yok”

Mardin’de gerçeklesen depremlerin normal ve endise gerektirmeyen durumlar oldugunu ifade eden Çelik, “Mardin’de insanlarin tedirgin olacagi veya korkacagi bir durum yok. Geçmiste de Kiziltepe ilçemizde deprem olmustur. Bu durum gayet normaldir, dünyanin her yerinde 2 ve 3 arasinda deprem olmaktadir. Her zaman fay hatti canli olmayacak diye bir sey yok. Burada bulunan fay hatti dirilebilir. Ancak su anlik endiselendirecek bir durum bulunmuyor. Su anda Mardin’e zarar verebilecek fay hatti, Elazig’da bulunan fay hattidir. Bingöl’de bir deprem olmasi durumda ise Mardin’de yikici bir etkiye sahip olmaz. Çünkü Bingöl ve bizim aramizda bulunan daglar sismik dalgalari tuttugu için yikiciligi kalmiyor. Elazig ve Kahramanmaras da olacak bir depremde burasi etkilenir çünkü ayni formasyon üzerinde bulunuyor. Genel olarak fay hatlarinin oldugu noktalara baktigimiz zaman sicak su, jeotermal, petrol veya madenler bulunuyor. Biz yer altinda su aradigimiz zaman aktif olmayan ve boyutu küçük fay hatlarina bakiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA