Ankara'ya Getirilen Depremzede Çocuklar Koordineli Sekilde Ailelerine Teslim Ediliyor

Kahramanmaras merkezli medyana gelen depremlerin ardindan Ankara’ya getirilen depremzede çocuklar ailelerine ve akrabalarina koordineli bir sekilde teslim ediliyor.

Ankara'ya Getirilen Depremzede Çocuklar Koordineli Sekilde Ailelerine Teslim Ediliyor


Kahramanmaras Pazarcik ve Elbistan’da meydana gelen depremlerin ardindan Ankara’ya getirilen depremzede çocuklar Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanligina bagli Çocuk Evleri’nde misafir ediliyor. Depremden sonra Ankara’da Çocuk Evleri’ne getirilen depremzede çocuklar, Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanligi ekipleri tarafindan aileleri DNA sarti ile belirlenmek suretiyle koordineli bir sekilde teslim ediliyor. Ankara Çocuk Evleri Sitesi’nde su an itibariyle depremzede çocuk ailesine teslim edildi.

“DNA testi talep ediyoruz, eslesme sonucunda çocuklarimizi teslim ediyoruz”

Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanligi Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürü Ömer Faruk Kaya, burada 0 ila 12 yas arasindaki çocuklara hizmet verdiklerini söyledi.

Faruk Kaya, yasanilan depremlerin çok aci verici oldugunu belirterek, “Çocuklarimizin teslim sürecine gelecek olursak, bildiginiz üzere deprem bölgesinden özellikle bebeklerimiz olabildigince tahliye edildi ve buradaki hastanelere getirildiler. Bebeklerimizin teslim sürecinden önem verdigimiz yegane husus sudur; kat’ilik. Akrabalarinin, annesinin babasinin kat’i ebeveynleri olduguna kanaat getirmemizdir. Bunlari su sekilde sagliyoruz, birincisi DNA testi. DNA testini bebeklerimizden örnek alarak ailesi oldugunu iddia eden kisilerden de DNA testi talep ediyoruz ve bunun sonucunda eslesme olmasi bebeklerimizi birinci derece olan anne babasina teslim edebiliyoruz. Ebeveynleri disinda anneannesi, dedesi, halasi, amcasi akrabalarinin da talep etmesi halinde bu çocuklarimizda da DNA testi uygulamasi yapilabiliyorsa bu süreci de isletmeye çalisiyoruz. Eger DNA testi olusamiyorsa eslesme gibi bir durumda vatandaslik islerinden Merkezi Nüfus Idare Sistemi (MERNiS) sistemi üzerinden akrabalik bagini kat’i bir sekilde tanimlamadan asla bebeklerimizi, çocuklarimizi akrabalarina teslim etmiyoruz” dedi.



Çocuklar teslim edildikten sonra takip ediliyor

Müdür Kaya, deprem bölgesinden tahliye edilen çocuklarin ilk olarak Saglik Bakanligi ekipleri tarafindan hastanelere yerlestirildigini belirtti.

Kaya, Saglik Bakanligiyla koordineli bir sekilde çalisildigini ifade ederek sözlerine söyle devam etti: “Çocuklarin özellikle ikinci derece akrabalarina teslim edilme sürecinde MERNIS sistemiyle çocuklarin akrabalik baglarini tespit ettikten sonra bu arastirmayi kat’i bir sekilde yaptiktan sonra çocuklarimizin teslimini sagliyoruz. Çocuklarimizin akrabalik baglari tespit edilemeyen kisilere de çocuklarimizi teslim etmiyoruz. Çocuklarimizi teslim ettigimiz asamada ebeveynlerinden veya akrabalarindan çocukla birlikte kalabilecekleri ikametgah adresini ve iletisim numaralarini aliyoruz. Daha sonrasinda bu çocuklari takip ediyoruz.”
Kaynak: İHA