Üreticiler Zirai Dona Karsi Uyarildi

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Servet Aras, kentte son günlerde etkili olan yogun kar ve soguk hava nedeniyle çiçek açan meyve agaçlarinda zirai dona karsi üreticileri uyardi.

Üreticiler Zirai Dona Karsi Uyarildi
Yozgat’ta son günlerde etkili olan yogun kar nedeniyle erken çiçek açan meyve agaçlarinda zirai don riskiyle karsilasilabilecegini belirten Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Servet Aras, üreticilerin dona karsi dikkatli olmasini istedi.

Soguk havanin erken çiçek açmis bitki türlerinin bir kismina zarar verebilecegini söyleyen Aras, "Son 2 gündür havalar çok sogudu, gece sifirin altinda 10 dereceye kadar düstü. Don riski bulunmaktaydi. Yozgat gibi illerin birçogunda iliman iklim meyve agaçlari yetistirmekteyiz. Genel olarak iliman iklim meyve agaçlarimiz soguga, dona karsi dayaniklidir. Fakat bazi dönemlerde farkli dokulari, organlari, çiçekleri, tomurcuklari soguga ve dona karsi hassastir. Gerekli tedbirler alinabilir. Üreticilerimizin çukur bölgelerde bahçe tesis etmemeleri gerekir. Don çünkü ilk önce çukura çöker, onun disinda soguk bölgelerde geç çiçek açan meyveleri öneriyoruz, dona yakalanma olasiligi az olur. Onun disinda meyve bahçesinde saman gibi materyallerle ates yakilarak bitkiler dona karsi korunabilir" dedi.

Kaynak: İHA