Putin Açiklamasi 'Belarus'a Nükleer Silah Yerlestirecegiz'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Belarus’a nükleer silah yerlestireceklerini açikladi.

Putin Açiklamasi 'Belarus'a Nükleer Silah Yerlestirecegiz'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rus devlet televizyonuna verdigi röportajinda Stratejik Silahlarin Azaltilmasi Anlasmasi’nin (START) yükümlülüklerine uyarak Belarus’a nükleer silahlar yerlestireceklerini duyurdu. Putin açiklamalarinda, “Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko yakin müttefik ve derin iliskilerimiz oldugunu söyleyerek bunu talep ediyor. Biz nükleer silahlari Belarus’a vermiyoruz. ABD de müttefiklerine vermiyor. Aslinda onlarin yillardir yaptigini yapacagiz. Onlarin belirli müttefikleri var ve tasiyicilarini hazirliyorlar. Onlari da mürettebatlari hazirliyor. Biz de ayni seyi yapmaya karar verdik. Stratejik Silahlarin Azaltilmasi Anlasmasi yükümlülüklerini ihlal etmeden Belaruslu dostlarimiza destek verdik ve 10 uçaklarini buna güre (nükleer silahlar tasimaya göre) gelistirdik. Bu 10 uçak bu türden silahlari kullanmaya hazir" ifadelerini kullandi.

Belarus topraklarinda da çalismalarini sürdürdüklerini de belirten Putin, “3 Nisan tarihi itibariyle mürettebatlarin egitimine basliyoruz. 1 Temmuz tarihine kadar da özel depolama tesisi insasini bitirecegiz” dedi.

Ingiltere’nin, Ukrayna’ya seyreltilmis nükleer mermiler gönderme kararini da riskli bulduklarini ekleyen Putin, “Bunlar tabii ki kitle imha silahi kategorisinde degil. Bir sekilde radyasyon tozu olusturuyor ve bu nedenle tehlikeli nitelikte silahlardir. Kullanilmasi durumunda kaçinilmaz olarak tarim alanlari kirlenecek. Bu nedenle yerel sakinler ve çevre için tehlike olusacak" seklinde konustu.

Kaynak: İHA