Bakan Bozdag, Ankara'da Depremzedelerle Iftar Yemeginde Bulustu

Adalet Bakani Bekir Bozdag, Ankara’da Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü Personel Egitim Merkezi’ne yerlestirilen depremzedelerle iftar yemeginde bulustu. Bakan Bozdag, “18 bin 300 personel alimi için ilana çikiyoruz” dedi.



Ankara’da bulunan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü Personel Egitim Merkezi’nde depremzedeler ile iftar yemeginde bir araya gelen Bakan Bozdag, “Ramazan ayimiz kutlu olsun. Ramazan ayi birligin aydir diyoruz. Bu sene Ramazan ayina buruk girdik. Adalet Bakanliginda çalisan görevli arkadaslarimizdan da hayatini kaybedenler oldu. Deprem nedeniyle hayatini kaybeden vatandaslarimiza rahmet yakinlarina bassagligi diliyorum. Rabbim bir daha böyle bir afet yasatmasin” ifadelerini kullandi.

“2024’ün Haziran ayinda evi yakilan her bir vatandasimiza müstakil konutlarini teslim etmis olacagiz”

Sehirlerin yeniden insasina baslandigini belirten Bakan Bozdag, “Ölenleri geri getirme gücümüz yok ama kalanlarimizin yaralarini sarmak, yikilan binalari tekrar ayaga kaldirmak ve depremden kurtulan vatandaslarimizi depreme karsi daha güvenli bir sekilde yasatmak elbette mümkündür. Cumhurbaskanimizin açiklamalarini sizde biliyorsunuz. 2024’ün Haziran ayinda evi yakilan her bir vatandasimiza müstakil konutlarini teslim etmis olacagiz. Sadece konut insa etmeyecegiz. O yöredeki sanati ve kültürü gelecege tasimiz olacagiz. Depreme karsi dayanakli konutlar yapacagiz. Yeni sehirler kuracagiz ve insanlarimiz daha iyi ve daha modern sekilde yasayacaklardir. Bu bizim depremzedelere karsi boynumuzun seref borcudur. Daha öncede Van’da, Bingöl’de Izmir’de yasanan depremlerden sonra da biz vatandaslarimiza deprem konutlarini vaktinden önce veya vaktinde teslim ettik. 17 Agustos depreminden sonra yapilmasi gereken konutlari da biz geldigimiz dönemde yaptik. Yani milletimize ne söz verdiysek tarihinde yerine getirdik. Bunlari su yüzden söylüyorum. Bizim referansimiz geçmiste yaptiklarimizdir. Biz yaptik ve yine yapacagiz” seklinde konustu.



“Seçimleri de o nedenle öne aldik”

Seçimlerin zaman kaybetmeden çalismak istendigi için öne alindigini söyleyen Bakan Bozdag, “Seçimleri de o nedenle öne aldik. Türkiye seçim ne oldu ne olacak tartismalari ile zaman kaybetmesin. Hemen önümüze bakalim ve gelecegimizi insa etmeye baslayalim diye öne aldik. Derdimiz yaralari hizlica sarmak. Derdimiz insanlari yeni konutlara hizlica yerlestirmek. Simdi temelleri atiyoruz hizlica onu da elestiriyorlar. Hizli çalisiyoruz elestiriyorlar, dogru çalisiyoruz elestiriyorlar, bekleseniz onu da elestirecekler. Halihazirda ne yaparsak buna bir kulp takma gayretini görüyoruz. Bizim derdimiz en iyiyi en hizli sekilde yapmaktir ve bunun gayreti içerisinde olmaktir” ifadelerine yer verdi.

“Adli hizmetlerde bir aksama olmasina izin vermedik”

Adli hizmetlerde aksama olmamasi için çalismalarin devam ettigini ifade eden Bakan Bozdag, “Tabi Adalet Bakanligi olarak biz bu dönemde adli hizmetlerin aksamamasi için büyük bir çalismayi ortaya koyduk. Adli hizmetlerde bir aksama olmasina izin vermedik. 881 hakim ve savcimizi bin 606 infaz koruma memurumuzu, 626 adli tip personeli olmak üzere 4 bin 700 personelimizi gönüllü görevlendirme yaptik. Deprem bölgesinde görev alma talebinde bulunan personeli görevlendirdik. Bu vesile ile bölgede çalisan personellerimize ayri ayri tesekkür ediyorum. Öte yandan deprem sorusturmalarinin saglikli bir sekilde yürümesi ve ihmal ve kusuru bulunanlarin belirlemesi için adli sorusturmalar baslatilmis, deliller toplanmis ve hiçbir delinin karartilmasina da izin verilmemistir. Hiçbir enkaz delil toplanmadan kaldirilmamistir. Sorusturmalarin hizli ve etkin bir sekilde yürümesi için Deprem Suçlari Sorusturma Bürolari kurduk” diye konustu.



“Bazi adliyelerimiz deprem öncesi döneme dönecekler ve süre uzatimi yapmayacagiz”

Bazi adliyelerde süre uzatiminin artik yapilmayacagini belirten Bakan Bozdag, “Adliyelerle ilgili tedbirlerde aldik. 6 Subat’tan sonra belli bir süre sürelerin durdurulmasi yönünde Cumhurbaskanligi Kararnamesini çikardik ancak 6 Mart’tan itibaren bazi adliyelerimiz deprem öncesi döneme dönecekler ve süre uzatimi yapmayacagiz. Bunlar: Diyarbakir, Adana, Kilis, Osmaniye, Gaziantep Nurdagi ve Islahiye hariç merkez ve ilçeleri olmak üzere uzatmaya gitmeyecegiz. Diger illerde ise ilçe bazli degerlendirme yapacagiz. Örnegin Hatay’in merkezini uzatacagiz ama ilçelerin bazisinda uzatma olmayacak. Ayni sekilde Malatya, Adiyaman ve Kahramanmaras’in merkezlerinde uzatma yapacagiz ve ilçeleri özel degerlendirecegiz” ifadelerini kullandi.

“18 bin 300 personel alimi için ilana çikiyoruz”

Adalet Bakanliginin 18 bin 300 personel alacagini söyleyen Bakan Bozdag, “Son olarak Adalet Bakanligi olarak personel alim ilanina çikacagiz. Personel Genel Müdürlügü bünyesinde 9 bin 229, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlügü bünyesinde 8 bin 376, Icra Dairesi Baskanligi bünyesinde, 700 olmak üzere toplam 18 bin 300 personel alimi için ilana çikiyoruz. Yakinda bunlarin mesleklere göre dagilimi ve müracaat tarih ve sartlari Bakanlik tarafindan ilan edilecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA