1940 Yilinda Yapilan Düziçi Köy Enstitüsü Hem Yillara Hem Depreme Meydan Okuyor

Kahramanmaras’ta meydana gelen iki büyük depremden etkilenen Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan 1940 yilinda yapilan Düziçi Köy Enstitüsü ve Ögretmen Okulu Yerleskesi depremden hasar almadi.

1940 Yilinda Yapilan Düziçi Köy Enstitüsü Hem Yillara Hem Depreme Meydan Okuyor
1940 yilinda Osmaniye’nin Düziçi ilçesi sinirlari içinde bulunan ve Almanlara ait bir binanin restore edilmesiyle açilan Düziçi Köy Enstitüsü ve Ögretmen Okulu Yerleskesi 83 yillik binasiyla hem yillara meydan okudu hem de 6 subat tarihinde meydana gelen 2 büyük depremde ayakta kaldi.

Içerisinden 26 lojman, 27 sinif, 1 revir, 2 yatakhane binasi, yemekhane, hamam, su deposu, müzikhane, elektrik santrali, ambarlari, laboratuvarlari ve kütüphanesi bulunan okul Düziçi Fen lisesi ve Düziçi Anadolu Ögretmen Lisesi Egitim Müzesi olarak kulanilmakta.

Yerleske içerisinde egitim veren Düziçi Fen Lisesi Müdürü Ismail Gökçeli, "Bu yerleskeden mezun oldum, ortaokul ve lise egitim ögretimimi burada gerçeklestirdim Okulumuz yüz kirk dönüm arazi içerisinde 53 binadan ibaret olup 1940 yilinda yapilan binalarimizda herhangi bir deprem nedeniyle sorun yok, kullanmis oldugumuz okul binalarimizda da sorun yok. Yerleskemiz kültür varliklarini koruma kanununa göre koruma altinda bulunuyor ve 7,8 siddetindeki depremden sonra kampüs alanimizdaki binalarimiza, Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, Meslek Egitim Merkezi, Özel Anaokulu ve ayni zamanda Halk Egitim Merkezleri, buraya tasindi. Eski binalarin içerisinde faaliyetlerine devam ediyorlar kampüs alanimizdaki binalarda çok büyük hasarlar mevcut degil, metruk binalarda bile ayakta kalma durumlari mevcut, 26 lojmanimiz var, lojmanlarimizi daha önce tadilat onarimini yapip ögretmenlerimize açmistik, lojmanlarda herhangi bir sikinti yok. Kerpiçten yapilmis, içerisinde yirmi altisinda da ögretmenlerimiz oturuyor." dedi.



Binalarin yüksek olmasi engel degil, önemli olan binalarin saglam ve kaliteli yapilmasi

Yerleske içerisinde bulunan lojmanlarda kalan vatandaslar devam eden artçi depremlerden etkilenmediklerini kendilerini güvende hissettiklerini dile getirdi. Yerleske içerisindeki okuldan mezun olan ve suanda yerleske içerisinde bulunan lojmanlarda kalan Gökhan Aygün, "1940 yilinda yapilan binalarda hiçbir çatlak ve hasar yok, ögrenciler tarafindan yapilmis binalar bunu zaten eskiler de biliyorlar. Buradan yetisen ögretmenlerin hepsi duvarci, dülger, çati ustasi, saglam bir sekilde yapilmis. Binalarin yüksek olmasi bir engel teskil etmiyor, önemli olan binalarin saglam ve kaliteli bir sekilde yapilmasi. Ben burada yasiyorum su anda birinci depremde apartmandaydim, ikinci depremde lojmandaydim ikinci depremin lojmanlarinda hiçbir sekilde hissetmedim. Lojmanlarda su anda hiçbir zarar yok, hepsi oturulur vaziyette, duvarlarinda oynama yok, çatlak bile yok" dedi.

Okulda ögretmenlik yapan ve lojmanlarda kalan Mustafa Gökçe, "Milli Egitim Bakanligi tarafindan burada okuyan ögrencilere yaptirilan bu binalar günümüze kadar gelmis. Depremler bir zarar görmedi. Milli Egitim Müdürlügü, Halk Egitim Merkezi, birçok bina buraya tasindi. Saglam oldugundan dolayi bizler variz, bakimini yaptik, tadilatini boyasini yaptik içerde oturmaya devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA