Ev Kadiniyken Is Kadini Oldular

Yozgat’ta bir araya gelen girisimci kadinlar, kurduklari kooperatif araciligiyla yöreye özgü salamura ve çömlek peyniri üreterek ülke ve kentin ekonomisine katki sunuyor.

Ev Kadiniyken Is Kadini Oldular


Bozkirin Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi çatisi altinda bir araya gelen 4 ev kadini, Yozgat’in unutulmaya yüz tutmus yöresel lezzetlerinden Midiliç salamura ve çömlek peyniri üretme karari aldi. Girisimci kadinlar, Yerköy ilçesine bagli eski adi Midiliç olarak bilinen Aydingün köyünde, devlet destegi olmadan tamamen kendi imkanlariyla peynir evini kurdu. Girisimci kadinlar, burada köy halkindan istihdam ettikleri 6 çalisan ile geleneksel yöntemlerle salamura ve çömlek peyniri üretimine basladi.

Türk Patent ve Marka Kurumuna basvuran kadin girisimciler, Midiliç yöresine özgü peynirin bir buçuk yil gibi kisa bir sürede marka tescil ve patentini aldi.

Kurduklari kooperatifle Aydingün köyünde istihdama katki sunan girisimci kadinlar, sözlesme imzaladiklari çiftçilerin ürettigi sütü de alarak salamura ve çömlek peyniri üretiyor. Herhangi bir koruyucu ve katki maddesi olmadan üretilen salamura peynir ile çömlek peyniri yaklasik 3 ay gibi bir süre toprakta bekletildikten sonra satisa sunuluyor. Ayda 20 ton sütün isletildigi peynir evinde, üretilen 2 ton peynirin satisi ülke genelinde internet ve kargo üzerinden yapiliyor.

Midiliç peynirini tekrar gün yüzüne çikaracagiz

Yaklasik bir buçuk yildir Aydingün (Midiliç) köyünde peynir üretimi gerçeklestirdiklerini söyleyen Ahmet Hosgeldi, “Midliçoglu Çiftligi Peynir Evinde salamura ve çömlek peyniri olmak üzere Midiliç peyniri üretiyoruz. Unutulmus bir lezzetti, yillar öncesinden büyüklerimiz yapiyordu. Geleneksel bir peynir, yöresel bir üründür. Tekrar canlandirmaya ugrasiyoruz, Üretime basladik insallah daha da büyüyerek tüm Türkiye’ye ismimizi duyurmayi hedefliyoruz. Daha önce hayvancilik yapiyordum, hala da yapiyoruz az sayida yapiyoruz. Hayvan sayimizi çogaltmayi düsünüyoruz çünkü daha önce perakende sekilde sütlerimizi satmak zor oluyordu. Ama simdi öyle bir sikintimiz yok. Köyümüzde bize is imkani oldu. Tüm köy halki için herkes de bundan faydalaniyor. Insallah hayvan sayimizi da arttirarak daha yüksek kapasitelere ulasmayi hedefliyoruz” dedi.



"Isimi çok severek yapiyorum"

Midiliç köyü sakinlerinden 2 çocuk annesi Türkan Hosgeldi ise, “Köyümüzde peynir üretimi yapiyoruz. Hem salamura hem çömlek olmak üzere iki sekilde. Isimi çok severek yapiyorum, kendimi çok sansli hissediyorum çünkü köyümüzde kendi isimizi yapiyoruz. Severek, isteyerek yapiyoruz, evimize katki sagliyoruz. Ev kadiniyken is kadini olmayi basarabildik diye düsünüyorum” seklinde konustu.



"Ev ekonomisine katki sagliyoruz"

Daha önce esi ile hayvancilik isi ile ugrasan Nevin Sahin de, “Çok uzun zamandir bu peynir basma isini yapiyordum. Kendi isimiz vardi esime yardim ediyordum. Köye gidip geliyorduk orada mandiramiz vardi, hayvancilikla ugrasiyorduk. Orasi da kendi isimizdi ama kendi kazandigimiz çok farkli oluyormus. Ev ekonomimize katki da bulunduk, peynir üretmeye devam ediyoruz.” sözlerine yer verdi.

Köyde 6 kisiyi istihdam ettik

Unutulmaya yüz tutmus Midiliç peynirini tekrar gün yüzüne çikarmak için çalismalara basladiklarini söyleyen Bozkirin Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Ebru Örmüs, “Yozgat’a gönül veren Yozgat sevdalisi kadinlar olarak arkadaslarim, ortaklarim Semra, Sevgi ve Fatma Hanimla birlikte biz Yozgat’ta unutulmaya yüz tutmus Midiliç peynirini Midiliç köyüne ulasarak yeniden üretimini baslattik. Bir buçuk yildir üretim yapiyorduk. Midiliç köyüne ulasmamda arkadasim köy halkindan Mehmet Hosgeldi bana bu iste varim dedi.

Öncesinde kendisi sütünü toplama merkezine veriyordu, simdi peynirini yaparak köyünün adini duyuruyor ve istihdama sagliyor. Su anda köyde 6 arkadasimiz istihdam ediliyor, onun disinda köy halki da pazara gidip sütlerini satmak yerine köy içinde kovalarla sütlerini isletmemize getirerek peynirin yapimina katki sagliyorlar. Onlara da bir istihdam sagladik kendileri ile sözlesme yaptik” dedi.



Koruyucu ve katki maddesi olmadan 6 ay muhafaza ediliyor

Unutulmaya yüz tutmus Midiliç peynirini gün yüzüne çikarip ülke pazarina sunmanin mutlulugunu yasadiklarini da belirten Örmüs, “Su an da küçük bir hayal, büyük dokunusa ve istihdama dönüstü. Midiliç peynirini, salamura ve çömlek peyniri olarak iki ürün olarak çikardik. Satislarini gerçeklestiriyoruz. Türkiye geneline kargo üzerinden hem de internet üzerinden perakende olarak satisini yapiyoruz. Marka tescil ve patentini aldigimiz peynirimizi ayni zamanda da analizlere gönderdik, yapilisi farkli bir peynirdir. Koruyucu ve katki maddesi olmadan kendini 6 ay boyunca koruma özelligi vardir. Çömlek peyniri de kisa sürede bozulmayan bir peynirdir, salamura da bozulmayan bir peynirdir. Öncesinde de zaten efsanelesmisti ve unutulmaya yüz tutmustu. Böyle geleneksel, yöresel bir degeri yeniden çikarip hem de köy halkina istihdam saglamanin onur ve mutlulugunu yasiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA