Teknoloji Editörü Ozancan Kubilay 'Mavi Tik' Dolandiricilarina Karsi Uyardi

Teknoloji editörü Ozancan Kubilay, sosyal medya kullanicilarina ’mavi tik’ dolandiricilarina karsi uyarida bulundu.

Teknoloji Editörü Ozancan Kubilay 'Mavi Tik' Dolandiricilarina Karsi Uyardi
Sosyal medya üzerinden ‘mavi tik’ sahibi olmak isteyen kullanicilarin sayisi her geçen gün daha da artiyor. Bununla beraber durumu kendi lehine çevirmek isteyen dolandiricilar da her geçen gün yeni bir yöntemle gün yüzüne çikiyor. Konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi muhabirine açiklamalarda bulunan teknoloji editörü Ozancan Kubilay, sosyal medya kullanicilarini ‘mavi tik’ dolandiricilarina karsi uyardi. Instagram’da mavi tik dolandiriciligiyla ugrasanlarin kendisine ulastigini belirten Kubilay, “Eger hesabiniz açiksa ve bu hesaba bir sekilde bir iletisim adresi koyduysaniz, sizlere bir mail atilabiliyorsa, bu mail üzerinden sizlerle bir iletisim kuruluyor ve bu kurulan iletisim sonrasinda da ‘size mavi tik verebiliriz’, ‘sizler bizimle iletisim kurarsaniz, dediklerimizi yaparsaniz mavi tike sahip olabilirsiniz’ gibi mailler geliyor” diye konustu.



Ücret gönderilmediginde tehditler basliyor

Dolandiricilar ile yasanan mail trafiginin ardindan kripto para talep edildigini belirten Kubilay, teklif kabul edilmediginde de tehdit edildigini bildirdi. Kubilay, “Bu maillere geri dönüs yaptiginizda iste o zaman hikaye basliyor. Söyle bir süreç sizi bekliyor ki ben bu süreci yasadim, denemek için bir bakayim dedim. Ne oluyor ne bitiyor falan diye bir kisiyle maillesmeye basladim. Düzenli olarak maillesiyorum kendisiyle ve bu maillesmenin sonunda kendisi benden bir ücret talep etti ve bu ücreti de tabii ki tahmin edeceginiz üzere kripto para üzerinden göndermemi rica etti, kendisi bir Etherium transferi yapmami istedi ve ben bunu yapmak istemiyorum. Hayir, ben vazgeçtim istemiyorum bu süreçten, hesabim onaylanmasinin dedigim noktada da bana ‘Hesabin çok eski ve degerli bir hesap böyle bir hesaptan vazgeçebilir misin?’ gibi bir yaklasimla beni bir nevi böyle tehdit ederek o Etherium’u benden koparmaya çalisti” ifadelerini kullandi.

Sosyal medya platformlarinda mavi tik için baslatilan çesitli programlar oldugunu belirten Kubilay konusmasina söyle devam etti:

“Gün sonunda bu kisinin zaten dolandirici oldugunu en basindan beri bildigim için ben kendisinin maillerini engelledim ve daha fazla kendisiyle görüsmeye devam etmedim. Ancak gün sonunda kripto para transferi yaparak ya da bir kisinin iste sizin hesabinizi dogrulayabilirim iste su kisileri dogruladim iste 100 bin lira, 150 bin lira bir ücret öde gibi bir yaklasimla size geldigi noktada zaten dogrudan sizi dolandirdigini ya da dolandiracagina emin olabilirsiniz. Bu özellikle Instagram, Facebook, Twitter gibi yerlerdeki mavi tik için zaten yepyeni programlar basladi.

Biliyorsunuz Twitter Blue artik ülkemizde de üyelik olusturarak sizlerin mavi tik alabilecegi bir üyelik modeli olarak çalisiyor. Twitter’daki mavi ekip problemi ya da mavi tike erisememe durumu ortadan kalkti.”

Kubilay konusmasina söyle devam etti:

“Meta da Facebook ve Instagram’da artik Meta Veri Fight isimli bir programini baslatti. Yine bu da su anda Yeni Zelanda, Avustralya ve Amerika’da da çok yakin bir süre önce kullanima basladi.

Amerika’da sonradan açildi, artik belli bir ücret ödeyerek yine bu platformda da bir mavi tik sahibi olabileceksiniz. Diger platformlar da mutlaka yakin zamanda bu sürece girecektir diye düsünüyorum. Burada özellikle dikkat etmeniz gereken bir üçüncü sahsin sizin hesabinizi kapatabilme gibi bir yetenegi ya da bir böyle bir gücü olabilecegini düsünmeyin lütfen. Olur da bir sekilde bir iletisim kurarsaniz böyle bir kisiyle mutlaka o iletisimi istediginiz noktada sonlandirin. Bana kalirsa hiç onlarla iletisim kurmaniz daha dogrusu ama bir sekilde bir iletisim kurulduysa bu iletisimi çok ilerletmeden sonlandirmaya bakarsiniz sizler için çok daha iyi olur. Bu mavi tik dolandiriciligi daha yeni çikti ve bana bayagi bir mail geliyor açikçasi bu konuda. Mutlaka etrafinizda duymussunuzdur, duymadiysaniz da hazirlikli olun. Kimse size mail atarak ya da profilinizde kayitli olan iletisim bilgilerinizden size ulasilarak size bir mavi tik verebiliriz su ücret karsiliginda gibi bir mail atmaz.”
Kaynak: İHA