Buzdolabina Ihtiyaç Duymadan Yumurtanin Raf Ömrünü Iki Kat Uzatan Bulus

Afyonkarahisar’da BILSEM’de egitim gören ortaokul ögrencisi hazirladigi bir proje ile yumurtanin raf ömrünü buzdolabina ihtiyaç kalmadan iki katina kadar çikarmayi basardi. Depremzedeler için gelistirilen proje Hayvancilik Teknolojileri Festivalinde ödül aldi.

Buzdolabina Ihtiyaç Duymadan Yumurtanin Raf Ömrünü Iki Kat Uzatan Bulus
BILSEM ortaokul ögrencisi gelistirdigi yöntemle yumurtanin raf ömrünü iki katina kadar çikartan projesi Hayvancilik Teknolojileri AR-GE ve Inovasyon Festivali (HAYTEKFEST)’de jüri özel ödülüne layik görüldü.

Yumurtanin raf ömrünü bitki tohumlarinin müsilajini belli bir islemden geçirerek yumurtayla kaplanmasi sonucu uzadigini belirten ortaokul ögrencisi Eylül Dumlupinar, “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin düzenledigi HAYTEKFEST hayvancilikla alakali olan projeleri finalistleri orada toplaniyor. Biz yumurtanin raf ömrünü arttirmak için bir biyo film ile kapladik. Çesitli bitki tohumlarinin müsilajini çikarttik ve film haline getirdik yumurtayi daldirarak film ile kapladik çünkü yumurta kabugu gözeneklidir ve bu gözeneklerden hava be bakteri girerek yumurtanin bozulmasini saglar bizde yumurtayi biyo film ile kaplayarak bu ortami degistirdik. Sogutulmayla beraber 28 gün kadar dayanabilir. Biz burada dogal bitki tohumlarindan müsilajini kullanarak bir filmle kapladik ve bu sogutulma gerekmeden yumurta 2 aya kadar dayanabilir yani afet bölgeleri için çok ise yarar bir taktik buzdolabina koymaya gerek yok” diye konustu.



“Bu yöntemle yumurtanin raf ömrü 2 aya kadar çikabiliyor”

BILSEM Fen Bilimleri Ögretmeni Selda Topal ise projenin amaci hakkinda bilgi vererek, “Projemiz yumurtayi kaplayarak raf ömrünü 2 aya kadar çikartilmasini saglayan çok faydali bir projeydi çok büyük bir soruna çözüm üretmistik. Olmayan bir çözümdü uzun dönem bu konuyla ilgili çalismalarimizi yürüttük ve HAYTEKFES Türkiye de ilk defa yapilan bir hayvancilik festivali daha öncesi yapilmamis bundan sonrasi sürekli yapilmak isteniyor. Hayvanciligin ne kadar önemli oldugunu bize gösterdigi için çok kiymetli bir festivaldi 36 tane finalist vardi 35 finalist ile yaristik biz 36.yiz ve en küçük katilan ögrenci eylüldü bizim projemizdir” dedi.



"2 ay kadar bozulmadan oda sicakliginda kalabildigini gördük"

BILSEM Kimya Ögretmeni Yildiz Leblebiciler de projenin amacinin küresel isinma nedeniyle yasanan afetlerde önemli bir besin olan yumurtanin raf ömrünü uzatmak oldugunu kaydetti.

Leblebiciler, “Disari çikmasi esasina dayanarak bir biyo film hazirladik ve plastik bilesenlerde ilave ettik ve yumurtayi daldirma yöntemiyle kapladik. Sonra oda sicaklinda depoladik ve bu süreçte de yumurtadaki kalite degisikliklerini takip etmek için çesitli testler uyguladik. Onlarin sonucunda da yaklasik 2 ay kadar bozulmadan oda sicakliginda kalabildigini gördük. Tabi bu çalismayi esas planlamamizin nedeni; küresel isinma nedeniyle dünyanin yasadigi sikintilardi, Felaketlerdi. Özellikle ülkemizin son yillarda yasadigi seller, orman yanginlari, en son 6 Subatta yasadigimiz deprem gibi felaketlerde karsilasabilecegimiz gida sikintisina çare bulabilmek için önemli bir diyet ürünü olan yumurtanin sogutucu olmadan, elektrik enerjisini kullanmadan ne kadar uzun süre bozulmadan durabilecegi adli çalismaydi” diye konustu.

Kaynak: İHA