Yillardir En Yasli Nüfusta Sinop Zirvede

"Türkiye’nin en yasli ili", yillardir üst üste oldugu gibi 2022 yilinda da yeniden Sinop olarak belirlendi. Sinoplular ise bu durumun kisitli is imkâni sebebiyle gençlerin büyük sehirlere göç etmesi, yaslilarin da huzurlu ve sakin oldugu için burayi tercih etmesinden kaynaklandigini söyledi.

Yillardir En Yasli Nüfusta Sinop Zirvede
Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, yasli nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukari yastaki nüfus son bes yilda yüzde 22,6 artarak 2022 yilinda 8 milyon 451 bin 669 kisi oldu. Yasli nüfusun toplam nüfus içindeki orani ise yüzde 9,9’a yükseldi. Yasli nüfusun en yüksek oranda bulundugu birinci il, son 9 yilin istatistiklerinde oldugu gibi 2022 yilinda yüzde 16,7 ile yeniden Sinop oldu. Bunu yüzde 15,7 ile Kastamonu ve yüzde 14,3 ile Çankiri izledi.

Sinop’ta yasayanlar ise yillarca üst üste en yasli nüfusa sahip olunmasi durumun, hem is imkânlarinin az olmasi hem de sehir yapisinin daha çok yasli kesime uygun olmasindan kaynaklandigini düsündüklerini söyledi.



Sinop’ta yasayan Veli Çelebi (57), "Sinop bana göre emekli sehri. Gençler göç ettiginden dolayi, emekliler de burada rahat ettiginden dolayi burayi tercih ediyorlar" diye konustu.

Kibris gazisi Sinoplu Mehmet Keskin, "Burada gençler bir defa göç yapmis, burada yaslilar kalmis. Oradan emekli olup da yasli olarak geri dönüyor. Is sahasi yok, 3-4 tane hazir giyim dükkâni var, onun haricinde fabrika yok. Cam fabrikasi vardi mesela, kapandi. Emekli olan geri geliyor" dedi.

Hikmet Mert (82), kendi çocuklarinin da çalismak için sehir disina göç ettigini belirterek, "Benim 3 tane çocugum var, hepsi disarida. Orada okudular, kaldilar. Oraya alisiyorlar ve gelmek istemiyorlar. Is sahasi oluyor, orada çalisiyorlar, oradan bulduklariyla da evleniyorlar orali oluyorlar artik. Burasi sahil yeri, temiz denizimiz var, genelde onun için geliyorlar buraya" seklinde konustu.

Sinoplu esnaf Tayfun Kiziltoprak (27), "Genç kitle hep disaridaki illere, büyük sehirlere göç ediyor. Genç insan burada barinamiyor, mutlu olamiyor, ekonomiye ayak uyduramiyor burada yasadigi sürece. Emekli yasli insanlarin burada giderleri az oldugu için yasayabiliyor. Ama genç insanlarin giderleri çok, eglenecek yerleri yok, varsa da çok pahali gibi. Bu tarz seyler var, çalisabilecekleri is olanagi yok. O yüzden de gençler disaridaki illerde yasiyorlar. Gençler zamanla gide gide buranin nüfusu artik hep yasli kesime döndü" ifadelerini kullandi.

Sinop’ta yasayan Arda Dikmen (15), "Sinop’ta is imkanlari yok. O yüzden genelde dis illere gidiliyor. Ben de is bulamazsam daha büyük yerlere gitme düsüncem olabilir" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA