Kooperatif Magdurlarini Üzen Haber Açiklamasi Kayseri'ye Özel Çikan Kooperatif Kanunu Iptal Edildi

Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin, kooperatiflerle ilgili Kayseri’ye özel olarak çikartilan kanun maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edildigini söyleyerek, "Kooperatiflere ara ara makyaj yaparak, bu sorunu çözemezsiniz" dedi.

Kooperatif Magdurlarini Üzen Haber Açiklamasi Kayseri'ye Özel Çikan Kooperatif Kanunu Iptal Edildi


Kayseri’de yasanan kooperatif sorunlarinin ardindan çikan sikintilarin artmasinin ardindan 15 Haziran 2022’de Resmi Gazetede yayinlanan kanuna konulan geçici 11. maddeyle "Bu maddenin yürürlüge girdigi tarih itibariyle Kayseri ilinde asagidaki sartlari tasiyan yapi kooperatifleriyle sinirli olmak üzere bu madde hükmü uygulanir” ifadesi konulmustu. Bu maddenin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edildigini söyleyen Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin, Türkiye’deki kooperatif sorununun bir saglik sorunu oldugunu söyleyerek, "Kooperatif sorunu bir estetik problemi degildir. Yani kooperatiflere ara ara makyaj yaparak, bu sorunu çözemezsiniz. Asil sorun yumagi asagida duruyor. Yagmur yagan makyaj gider ama sorun yine orada durur. Yillardir çok içerikli bir kooperatif kanunumuz var. Fakat bir de çok içerikli bir uygulama var. Kanun ile uygulama arasinda daglar kadar fark var. Kooperatif üyeleri, maalesef kooperatif yöneticileri tarafindan magdur ediliyor. Bir tarafta bu isin uzmani müteahhitler, mühendisler, mali müsavirler ve avukatlar yöneticilik yapiyor. Bir tarafta da asgari ücreti ile emekli maasi ile ev sahibi olmayi düsünen düsük gelirli insanlar var. Bunlari ortak olarak görmek zaten kanunun ruhuna aykiridir. Bunlari ortak göremezsiniz. Bir kere kooperatif üyelerinin tüketici hukukuna alinip, tüketici haklarina sahip olmalari lazim ki koruyabilelim. 2 kisiyi ortak görüyorlar. Bir tarafta çok yetenekli birisi, diger tarafta da muhtaç birisi bunlari ortak görmek yanlistir. Onun için uygulama çok sikintilar dogruyor. Insanlar 15-20-25 sene aidat ödeyip, daire sahibi olamiyorlar. O zaman da ne oluyor, vatandas hem kira ödüyor hem de aidat ödüyor. Geliri tüm gidiyor. Bakin insanca yasama gelirinden bütünüyle oluyor. Bunun önüne geçmek adina kalici çözümler üretmek lazim. Fakat bu süreç içerisinde ne oldu? Zaten sikintili olan kooperatifçiligi 2022 yilinin 10 Hazirani’nda sadece Kayseri’ye has olmak üzere bir kanun çikarttilar. Kooperatif sadece Kayseri’de mi var? Her yerde var ve sorunlar hep ayni. Burada en büyük yanlis Kayseri’ye has bir kanun çikartmaktir. O zaman biz dedik ki ‘bu sorunu çözmez, daha da büyütür. Birak geriye kalan 80 ili Kayseri’deki sorunlari da büyütür’ dedik" ifadelerini kullandi.

"Kayseri’ye has bir kanun olamaz"

Sahin, "Bakin o günden bu güne aradan geçen 8 ayda biz ‘bu kanun döner’ dedik. Geçen hafta Anayasa Mahkemesi bu konuya noktayi koydu. Anayasa Mahkemesi’ne gidip, dava açanlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin mahkemeleridir. Ben o hakimleri tebrik ediyorum. Gerçekten hukuk adina çok güzel bir adim attilar. Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi hakimi basta olmak üzere, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi hakimleri ve Yargitay’in 6. Hukuk Dairesi hakimlerini gerçekten hukuk adina tebrik ediyorum. Anayasa Mahkemesi’ne giderek, dediler ki ‘Bu kanun anayasaya göre yanlis. Esitlige aykiri ve iptal edilmesi lazim. Çünkü sorunlari çözmez büyütür.’ Anayasa Mahkemesi de ders niteliginde bir karar verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 600 milletvekiline, onlarin arastirma komisyonlarina ve danismanlarina bir ders niteliginde karar verdi. Mahkemeler aykiri olan bir sürü madde saymis. Anayasa Mahkemesi de ’Zaten 10. ve 48. maddeye aykiri. Kayseri’ye has bir kanun olamaz. Dolayisiyla diger maddeleri görüsmeye bile gerek yok. Tamaminin iptaline’ demis. Simdi ne oldu? O kanun çikinca kooperatif magdurlari kurtulacak zannedilirken, simdi kanun iptal oldu. Kooperatiflerde üyelerinin üzerine daha çok gidecekler. Neye yaradi? Onun için bu pansumanlari falan birakalim. Seçmene dönük kanun degisikligi dogru degil. Isi çözmez daha da büyütür. Onun için kalici kanun çikarilmalidir. Kalici kanun çikartmak içinde o sahaya bir inmek lazim. Kooperatiflerin isleyisine, uygulamalara bir bakmak lazim. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’nün denetimlerini gerçek anlamda yapmasi lazim. Her dosya alip, basvurana kooperatif kurdurulmamasi lazim. Kooperatif kurmanin üye, arsa, arsa sözlesmesi gibi sartlari var. Sonra üye sarti da yetmez. Bu üyenin kooperatifin isleyisini devam ettirecek maddi geliri var mi bakmak lazim. Her gelene kooperatif kurdurulur mu? Sikintili kooperatifleri kuranlara bakiyorsun. Kooperatif devam ederken, yeni bir kooperatif kurmaya tesebbüs ediyor. Ona da izin veriyorlar. Bununla ilgili kat’i çözümler gerekiyor. Biz bu anlamda zaten sahadayiz. Bütün sorunlari biliyoruz. Isteye bütün birimlere bunun çözümü ile alakali bilgileri verebiliriz. Tüketiciler Birligi olarak buna haziriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA