Midyeden Yangin Söndürücü Toz Ürettiler

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) Fizik Bölümü ögretim üyeleri tarafindan dünyada ilk olarak beyaz kum midyesi kabugundan yangin söndürücü toz üretildi.

Midyeden Yangin Söndürücü Toz Ürettiler
Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof Dr. Hasan Baltas ve bölümün ögretim üyeleriyle birlikte dünyada ilk olan bir projeye imza atildi. 4 yillik çalismanin ardindan alinan sonuçla birlikte Türkiye’nin yangin söndürücü tozlarda ihracatini azaltabilecek atik malzeme olan beyaz kum midyesi kabugundan dogal, yerli, milli ve düsük maliyetli yeni yangin bogucu biyolojik toz üretildi. Üretilen yangin bogucu biyolojik toz, metal yanginlarinin söndürülmesinde eriyerek yapismamasi ve yangin söndürüldükten sonra kolay bir sekilde temizlenmesi ile dikkat çekiyor.

Çalisma dünyada ilk olma özelligi tasiyor

Yaptiklari çalisma ile ilgili bilgi veren Prof Dr. Hasan Baltas, yapilan yangin söndürücü tozun dünyada bir ilk oldugunu belirterek “Biz bu çalismayi 4 yildir yapiyoruz. Son noktaya getirdik. Öncelikle Türkiye’nin yangin söndürücü tozlarda yurt disina bagli oldugunu biliyoruz. Tozun yüzde 95 ithal edildigi için bu da Türkiye ekonomisine büyük bir mali yük getirmekte. Biz bu sorunu çözmek ve kullandigimiz malzeme olan atik midye kabugunu kullanarak biz hem atik sorununu çözmek hem de çevreye döküldügünde zararli oldugu için bu sorunu ortadan kaldirmak amaciyla midye kabugunu kullanarak yeni bir yangin bogucu toz elde ettik. Deniz canlisi olan midye kabugundan bizim tarafimizdan üretildi. O yüzden de dünyada bir ilk olarak nitelendirdik. Fikir olarak da Türk Patent Kurumu’na müracatimizi yaptik, sonuçlarini bekliyoruz. Amacimiz, bu ürünü ticarilestirmek ve ülkemize yerli ve milli yangin bogucu toz olarak kullanilarak ithalatin önüne geçmek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA