500 Yillik Saray Yemegi Iki Ilçe Arasinda Tartisma Çikardi

Osmanli’da askerin sefer yemegi olan Iskilip dolmasi, Çorum’da iki ilçeyi karsi karsiya getirdi.

500 Yillik Saray Yemegi Iki Ilçe Arasinda Tartisma Çikardi
2010 yilinda Iskilip Belediyesi’nin girisimleri sonucu Türk Patent Enstitüsü’nce tescillenen Iskilip dolmasi cografi isaret aldi. Geçtigimiz aylarda Bayat Belediyesi’nin ’Baharatli Bayat Dolmasi’na cografi isaret alinmasi için yaptigi basvuru, ürünün ’Iskilip dolmasi’ ile ayni oldugu gerekçesiyle iki ilçe arasinda gerilime neden oldu.

Bayat Belediyesi’nin tescil basvurusu üzerine harekete geçen Iskilip Belediye Baskani Ali Sülük, Türk Patent Enstitüsü’ne basvurarak ilçe adina tescili yapilan Iskilip dolmasinin göz önünde bulundurularak sürecin hassasiyetle takibinin yapilmasi için talepte bulundu. Konuya iliskin IHA muhabirine açiklama yapan Iskilip Belediye Baskani Ali Sülük, Osmanli’da sefer yemegi olan 500 yillik Iskilip dolmasinin 2010 yilinda cografi isaret belgesinin alindigini hatirlatti.

“Iskilip dolmasinin adinin degistirilerek “baharat” eklenmesi çok komik”

Baskan Ali Sülük, “Bilindigi üzere 14 Subat 2005 tarihinde koruma altina alinan “Iskilip Dolmasi” 19 Nisan 2010 tarihinde Iskilip adina cografi Isaretli ürün olarak tescillenmistir. Belediyemiz tarafindan olusturulan komisyon tarafindan, her yil düzenli olarak Iskilip dolmamizin tarihine özgü lezzetinin kaybolmamasi için denetimler yapilmaktadir. Ayrica ilçemize has diger ürünlerimizin de cografi Isaret çalismalari sürdürülmektedir. 555 sayili Cografi Isaretlerin Korunmasi Hakkindaki Kanun Hükmündeki Kararname maddeleri geregince ’Iskilip Dolmasi’ ilçemiz adina tescillenmis ve koruma altina alinmistir” dedi.



“Dolmamizin adinin degistirilerek cografi isaret alma çalismalarini üzüntüyle karsiliyoruz”

Son zamanlarda Bayat Belediyesi’nin Iskilip dolmasinin adini degistirerek cografi isaret alma çalismalarini üzüntüyle gördüklerini anlatan Baskan Sülük, “Iskilip Dolmasi” sadece Iskilip’in degil; geçmiste ilçemize bagli olan Bayat, Ugurludag ve Oguzlar ilçelerimizle de özdeslesmis bir üründür. Adinin degistirilerek ’baharat’ eklenmesi Iskilip kamuoyunca komik karsilanmaktadir. Bu nedenle 26 Ocak 2023 tarihinde Iskilip Dolmasinin tescilinin ilçemize ait oldugu ve bu tescilin korunmasi gerektigi ile ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu Baskanligi’na Resmi yazi yazilmistir. Konu Belediyemizin takibinde olup, her adimda gerekli islemler yapilmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA