Sinop'ta Depremzede Çocuklardan Depremin Izleri Silinmeye Çalisiliyor

Sinop’a gelen depremzede ailelerin çocuklarina yönelik düzenlenen ücretsiz sanat kurslariyla eglenmeleri, sosyallesmeleri ve deprem travmasini atlatmalari saglaniyor.

Sinop'ta Depremzede Çocuklardan Depremin Izleri Silinmeye Çalisiliyor
Sinop’ta faaliyet gösteren bir sanat akademisi, ’asrin felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin ardindan farkli sehirlerden gelerek Sinop’ta misafir edilen depremzede ailelerin çocuklarina yönelik gönüllü egitimcilerle birlikte ücretsiz drama, dans, müzik, resim ve tiyatro egitimleri veriyor. Küçük yasta deprem felaketi yasayan çocuklar, kurumda egitim gören Sinoplu çocuklarla birlikte karma derslerle hem egleniyor hem arkadasliklari gelistiriliyor hem de depremin etkilerini atlatmalari saglaniyor.

Haziran ayinda gösteriye hazirlaniyorlar

Hafta içi Sinop Belediyesi Kent Konseyi’nce Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde kurulan alanda, hafta sonu ise kendi bünyelerinde egitim verildigini kaydeden akademinin Genel Yayin Yönetmeni Gülbahar Karaduman Karsli, depremzede çocuklarin süreci hizli atlatmalarini görev edindiklerini belirtti.

Karsli, “Biz yaklasik 1 aydir deprem bölgesinden gelen çocuklarla beraber bireysel çalismalar yürütüyorduk. Bu çalismalarimiz psikolog esliginde yapiliyor. Drama, tiyatro, müzik, resim, org egitimlerimiz var bu süreçte. 1 aylik egitimleri tamamladiktan sonra Sinop’taki ögrencilerimiz ve deprem bölgesinden gelen misafir ögrencileri karisik gruplar yaptik ve simdi beraber egitim almaktalar. Hatta haziran ayinda da bir gösteri hazirliyoruz, ögrencilerle beraber sahneye çikacagiz” diye konustu.

Egitimlere baslayan depremzede çocuklarin daha kolay uykuya dalma gelisimi gösterdiklerini söyleyen Karsli, “Bir yandan hayat maalesef devam ediyor ve bu çocuklarin normal hayata adaptasyonunu saglamak zorundayiz. Çocuklar mutlu olduklari zaman aileleri de mutlu oluyor. Çocuklarimizda içine kapanma varsa psikologumuzla ona yönelik egitimlerle ilerliyoruz. Içinde bulundugumuz olumsuz ruh halinden kurtulmaya çalisiyoruz. Kurumumuzda su an 475 ögrencimiz var, bunlarin 35 tanesi deprem bölgesinden gelen misafir çocuklarimiz” dedi.

Görsel sanatlar egitmeni Burçin Akbas ise, “Yagli boya, akrilik boya, kara kalem gibi istedikleri alanda resim dersi veriyorum gönüllü olarak. Haftada 2 gün ders veriyorum, 15-16 tane ögrencim var. Ilkokuldan da ögrencim var, liseden de var. Hepsi hangi alani istiyorsa o konuda ders veriyorum” ifadelerini kullandi.

Müzik egitmeni Aysegül Tekin de, “Özellikle deprem bölgesinden gelmis ögrencilerimize gönüllü olarak ders veriyoruz. Onlarin deprem bölgelerinde yasadigi ruhsal ve duygusal çöküntüleri çok fazla oldugu için biz de en azindan kisa süreligine de olsa yasadiklarini unutturmaya çalisiyoruz, onlari eglendirmeye çalisiyoruz” seklinde konustu.

Müzik egitmeni Sinem Özyilmaz ise, “Piyano ve keman sanat dalinda egitim vermekteyim. Önceligimiz çocuklari bu felaketten biraz olsun uzaklastirmak, bunu sanatla beraber iyilestirmeye çalisiyoruz. 6 ve üzeri yasindaki ögrencimizin ritimsel algilarini ve bedensel perküsyon olarak kullandigimiz sanat dali aslinda verdigimiz egitim. Bu konuda çocuklarla eglenceli oyunlar, dikkat koordinasyon gelistirici çalismalar yapiyoruz. Ayni zamanda müzik egitimi alan ögrencilerimizin sanat egitimlerinin devam etmesi için çaba gösteriyoruz” diye konustu.

Çocuklarin derslere girdikçe neselendiklerini söyleyen Özyilmaz, “Aslinda ders olarak bakmiyoruz bu egitimlere, daha çok eglensinler, ritimsel algilari gelissin, arkadas çevresi edinsinler birbirleriyle kaynassinlar, birlikte oyun kurabilmeleri” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA